Има доста хора, които са на диета, но въпреки това си позволяват да пият алкохол от време на време, а понякога и по-често. Ако наистина искаш да се отървеш от излишните килограми, не трябва да подценяваш течните калории.

 

Как алкохолът проваля диетата?

 

Най-големият проблем при консумацията на алкохол е спиране изгарянето на мазнини. Когато той постъпи в черния дроб за обработка, тази задача получава най-висок приоритет за тялото и всички останали дейности спират за следващите няколко часа. За организма алкохолът е с приоритет, защото не може да се съхранява, докато приетите мазнини, протеини и въглехидрати могат. И така, докато тялото ни обработва алкохола, приетите с храната мазнини се трупат като мастни депа. При мъжете те се трупат в корема, а при дамите се превръщат в подкожна мазнини в корема, бедрата, ръцете и дупето.

 

 

Другият проблем е, че алкохолът, базиран на етанол, води до циркулация на токсини в организма за известно време. Етанолът се обработва от специални ензими, за да се елиминират токсините в него. По време на тази обработка той се превръща в ацеталдехид, след което ензимът глутатион го разгражда до безопасния ацетат, който организмът е в състояние да изхвърли. Когато обаче човек приема големи количества алкохол, глутатионът в черния дроб не достига и токсичният ацеталдехид остава в организма ни и предизвиква гадене и дискомфорт, докато черният дроб успее да го обработи.

 

Както вече споменахме, течните калории не са никак за подценяване. Ако прекалиш с количеството алкохол, за една вечер може да приемеш около 1 000 калории, без да броим храната. В халба бира, например, има около 150 калории, както и в чаша не много сладко вино. Повечето хора обаче не пият само по една чаша от любимия си алкохол.

 

Повечето хора приемат доста калории по време на пиянска вечер не толкова заради алкохола, колкото заради мезето или похапването след това.

 

Другото нещо, което прави алкохолът, е да намалява нивата на тестостерон. Това е проблем както на мъжете, така и на жените. Намалените нива на тестостерон водят до нисък тонус, увеличаване на подкожните мазнини и намаляване на мускулната маса.

 

Има ли начин да пием, докато сме на диета?

 

Да, възможно е, стига да го правиш умерено, т.е 1 чаша вино на седмица ти е разрешена, като е за предпочитане тя да е бяло. Специалистите препоръчват да изпиваш по една чаша вода заедно с всяка чаша алкохол, за да не прекаляваш с консумацията му.

 

Повечето хора огладняват зверски, след като са пили. И за да не приемаш допълнително количество калории, трябва да се подготвиш предварително с лека закуска, която да е засищаща и в същото време нискокалорична.

 

Мезетата определено са вкусни и примамливи, затова е по-добре за теб да седят извън полезрението ти.

 

Наистина няма смисъл да допуснеш едно парти да развали продължителните ти усилия и изпитания на волята. Не е ли по-важно да се сдобиеш с тялото, което искаш и да се чувстваш добре в кожата си, отколкото да се напиеш на поредния купон?

Автор: Ралица Солакова