Храните, които трябва да хапваш всеки ден

2015-10-28 12:44:00
Храните, които трябва да хапваш всеки ден
Снимка: iStock

За да се радваш на крепко здраве, трябва да спортуваш редовно и да се храниш разнообразно. Виж кои са храните, които трябва да консумираш всеки ден:

 

Броколи

Няма значение как ще ги приготвиш, дали ще бъдат на пара или на фурна, важното е да ги ядеш редовно, защото са изключително полезни. Те съдържат в себе си големи количества витамин С, витамин К, бета-каротин, фолиева киселина, витамини от групата В, цинк, калций, магнезий, калий и желязо. В броколито има още и сулфорафан, който предотвратява появата на рак на стомаха и рак на кожата и спира растежа на вече зародили се туморни клетки.

 

Ябълки


 

Ябълките са изключително полезни за здравето. Те подсилват имунната система и изчистват организма от токсини. Няма друг плод, който да съдържа толкова много витамини А, В, С, Е, желязо, манган, мед, натрий и калий. Неслучайно я има поговорката „Една ябълка на ден държи далеч от докторите“.

 

Боровинки


 

Те са изключителен антиоксидант, подсилват имунната система, предпазват от сърдечно-съдови заболявания и са полезни за паметта. Боровинките са богати на витамин А и С, органични киселини, захари, пектин, минерални вещества и др.

 

Кисело мляко


 

Редовната му консумация помага за поддържане на костната система здрава, също така бактериите, които се съдържат в него, предпазват от инфекции. Киселото мляко е незаменим източник на калций, висококачествен белтък, съдържащ важни аминокиселини, витамин А и витамин В2.

 

Яйца


 

Те са изключително полезни за здравето. Богати са на протеини и ускоряват метаболизма, благодарение на жълтъка. Яйцата са полезни, но хората с висок холестерол трябва да внимават с тях.

 

Зелена салата


 

Редовната консумация на зелена салата води до подобряване на тонуса, прилив на енергия и подобряване състоянието на кожата.

 

Пълнозърнести храни


 

За да имаш достатъчно енергия през деня, е добре да закусваш купичка пълнозърнесто мюсли.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия