Как и защо да приемаш витамин Е

2015-10-21 18:52:00
Как и защо да приемаш витамин Е
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора не знаят, но приемът на витамин Е е изключително важен. Той е един от най-силните природни антиоксиданти. Помага ти да се справиш с настинката, грипа, укрепва имунната система и изглажда кожата. Ще ти разкажем още за него, както и ще те запознаем със свойствата му и как да го приемаш.

 

Витамин Е влияе положително на укрепването на кръвоносните съдове, пази от токсични вещества, предотвратява образуването на тромби в кръвоносната система и укрепва сърдечния мускул. Също така оказва влияние и върху работата на половите органи (както на женските, така и на мъжките), възстановява баланса и производството на мъжки и женски хормони, влияещи върху репродуктивните способности на човека. Може да се приема под различни форми - капсули, разтвори, дъвчащи таблетки, както и под формата на банки за вливане.

 

 

В кои храни присъства? Здравословният прием на витамин Е е много важен. Можеш да го приемаш в следните храни: пшеничени кълнове, слънчогледово семе, зехтин, аспержи, зеле, какао, ръжено брашно, праскови, соево масло, пипер, круши, броколи, целина, домати, моркови и портокали.

 

Кога да го приемаш? Витамин Е е един от най-силните антиоксиданти. Изключително полезен е за организма през есента и зимата, когато имунитетът ти има нужда да бъде засилен. Когато усетиш, че настиваш и имунната ти система се срива, увеличи приемът на гореспоменатите храни.Въпреки че има различни начини на прием, най-добре е да бъде набавян чрез храните.

 

Освен в храненето, витамин Е има и друго приложение. Той забавя процесите на стареене, затова често го наричат „витамин на младостта". Пази белите дробове от замърсената атмосфера, помага на тъканите да се възстановят, много ефективен е и при високо кръвно налягане.

 

Странични ефекти и противопоказания. Въпреки че почти никога не се случва нещо подобно, ние сме длъжни да те предупредим. Допълнителният прием на витамин Е не е препоръчителен за хората с повишена чувствителност към токоферол, кардиосклероза и инфаркт. Все още си прекалено млад/а за тези симптоми, но трябва да го знаеш. Също така употребата му може да доведе до алергични реакции, чувство за умора, слабост и главоболие. В случай че забележиш някои от тези реакции, консултирай се с лекар.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия