Как да поддържаш личната си хигиена по време на цикъл

2015-09-16 19:02:00
Как да поддържаш личната си хигиена по време на цикъл
Снимка: freedigitalphotos.net

Използваш ли тампони или предпочиташ дамски превръзки? Колко често трябва да се къпеш, когато си в цикъл? По време на плодородния си период през целия си живот, всяка жена използва около 15 000 тампони и превръзки. Не всеки тип от тези дамски принадлежности са подходящи за всички жени. Ето някои насоки, които ще ти помогнат да се чувстваш по-удобно по това време на месеца:

 

Обърни внимание на състава, от който е направена дамската превръзка. Много от превръзките съдържат найлон, който в контакт с кожата предизвиква сърбеж, алергия и потене. Най-добре ползвай такива, които съдържат 100% памук. Същото се отнася и за бельото ти. Трябва да бъде памучно, защото запарява.

 

Избягвай да използваш ароматизирани продукти, тъй като те също могат да предизвикат дискомфорт. Не всяка кожа издържа на парфюмирани превръзки и тампони.

 

 

Къпи се, но не прекалено често. Вагината има своя собствена защита и прекаленото и плакнене може да намали нейното pH. Също така ако използваш интимен гел, увери се, че той няма да наруши равновесието на pH-то. Избягвай геловете, които съдържат сапун.

 

Не носи прекалено прилепнали дрехи, могат да подразнят кожата ти, особено ако са направени от изкуствена материя. Съобразявай се и с цвета, бялото не е най-подходящия цвят, когато си в цикъл.

 

Сменяй превръзките и тампоните според това колко обилно кървиш. Ако кръвта не е много, сменяй тампона си на 4 часа. Ако е по-обилно, сменяй го на 2 часа.

 

Всички знаем, че когато жените са в цикъл са доста по-нервни и се нуждаят от енергия. Яж шоколад, той със сигурност ще те успокои.

 

В никакъв случай не вдигай тежко и не прави тежки физически упражнения, тъй като това предизвиква дискомфорт и болки в корема.

 

На по-младите тийнейджърки майките доста често им забраняват да ползват тампони, защото, според тях, съществува риск от късане на девствената ципа. Не се притеснявай, няма нищо подобно, не е толкова лесно тя да се скъса. При всяко момиче е строго индивидуално, при едни става по-лесно, а при други – по-трудно, но няма вероятност тампона да предизвика късането й.

 

Секс по време на цикъл. Ако на партньорът ти също му е приятно, правете го. Несъмнено сексът по време на месечния ти цикъл ще те успокои и премахне болките ти.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия