Сусамовият тахан - задължителен в козметичната чантичка на всяка жена

2015-09-10 18:53:00
Сусамовият тахан - задължителен в козметичната чантичка на всяка жена
Снимка: Freedigitalphotos.net

Обичаш ли да си хапваш сусамов тахан? Сусамът навлиза в България, като е донесен от османците. Тогава той става типичен за българската кухня, а сусамовият тахан е нещо, познато на почти всеки човек. В последно време таханът стана много модерен, защото се оказа, че е чудесна био храна, която е пълна с нутриенти.

 

Сусамовият тахан е изключително полезен. Той е източник на аминокиселини, желязо, цинк, мед, калций, магнезий, фосфор. Изключително богат е на витамин В1, В2, В6 и Е. Препоръчва се при проблеми със ставите, стомаха, сърдечно-съдови болести, помага и при диабет, анемия, колит, гастрит и камъни в бъбреците.

 

Сусамовият тахан е по-известен при нас като част от сладкарството, свикнали сме да го смесваме с мед и да го хапваме на филийка. Всъщност, той може да бъде част от сосове, разядки, салати, кремове пюрета и сладкиши.

 

 

Таханът може да бъде и част от козметичната ти чантичка. Може би ти звучи невероятно, но той ще ти помогне да се пребориш с увредената и изтощена коса. Искаш здрава и красива коса, тогава ще са ти нужни две лъжици сусамов тахан, две лъжици мед и една супена лъжица лимонов сок.

 

Трябва да смесиш продуктите в подходящ съд, докато не се получи хомогенна субстанция. Не се притеснявай, че е лепкава, но бъди внимателна, докато я нанасяш. Важно е да я разнесеш хубаво по дължината на косата. Остани така поне час, като се увиеш с хавлиена кърпа и найлонова шапчица. След това отмий с шампоан, сложи и балсам. Ще забележиш резултат още след първата употреба.

 

Красивата кожа също е мечта на всяко момиче. Бабините рецепти за красота включват и тахан. Нужна ти е една лъжица тахан, две супени лъжици пюре от авокадо и белтъкът на едно яйце. Смеси съставките, като първо сложиш белтъка, след това прибавяш тахана и накрая авокадото. Нанеси сместа по лицето и шията си. Трябва да стоиш около 20 минути, а след това да изплакнеш със студена вода.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия