Най-големите грешки, допускани при храненето

2015-08-19 16:59:00
Най-големите грешки, допускани при храненето
Снимка: iStock

За съжаление, повечето хора не обръщат особено внимание на начина си на хранене. Но има и такива, които искат да се хранят и да живеят здравословно. Има обаче доста грешки в храненето, които се допускат и от двете групи хора и които с лекота се превръщат във вредни навици, които могат да доведат до сериозни проблеми със здравето.

 

Виж кои са най-големите грешки на хората, допускани по време на хранене:

 

Мед в горещи напитки – напитката може да става вкусна, но всичко ценно в меда „отива на кино“, защото ферментите и бактерицидните свойства се разрушават при температура над 45 градуса. Другото опасно е, че при температура над 40 градуса в меда започва да се образува компонент, който е отровен за организма.

 

 

Зелен чай с мляко – това, което се съдържа в млякото, рязко навалява полезните вещества в зеления чай, а млечният белтък може да направи тази напитка изключително трудна за усвояване. Според специалистите е по-добре да се пие зелен чай с лимонов сок.

 

Сладко с извара/кисело мляко – това води до бурна ферментация в стомаха, което от своя страна води до подуване и повишено отделяне на газове.

 

Хляб с мед/сладко – ефектът е същият като горния. Запомни – всички продукти, съдържащи захар, трябва да се консумират отделно.

 

Бульон от месо с кости – костите натрупват в себе си различни токсини, дори тежки метали. При варенето тези вещества преминават в бульона и го правят изключително вреден за здравето.

 

Сладолед с газирани напитки – когато човек съчетае двете неща, обикновено усеща подуване и тежест в корема и се оригва доста. Затова, ако искаш да утолиш жаждата си след консумация на сладолед, направи го с вода.

 

Пъпеш в салатата – може да ти е вкусно, но този плод трябва да се консумира отделно, защото в противен случай води до тежест в корема, подуване и разстройство.

 

Каша със захар – слагането на захар в кашата може да доведе до повишаване нивото на глюкозата в организма, защото нишестето в зърнените храни при варене образува глюкоза. Ако искаш да направиш кашата си сладка, по-добре добави в нея плодове.

 

Кафе и хляб – веществата, които има кафето, пречат на усвояването на витамините от група В от хляба. По този начин той се превръща от полезна в безполезна храна, която само води до по-бързо засищане.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия