Защо ни боли?

2015-08-14 13:05:00
Защо ни боли?
Снимка: iStock

Няма човек, който да не познава болката. Всеки обаче реагира по различен начин на нея, като това се определя от прага му на болка и от ситуацията, в която е поставен. Болката е универсален признак за съществуваща заплаха, който нервната система подава към тялото, за да може то да реагира. Рецептори за болка има по цялото тяло, но най-много има в устата и по пръстите. Човек усеща болка под механично въздействие като убождане, удар, притискате и разлика в температурите.

 

От болковите рецептори се изпращат нервни импулси до гръбначния мозък, като информацията се регистрира в центъра за болка в главния мозък. След като се направи анализ на информацията по обратен път се връща заповед за реакция – т.е да се предпази тялото от това въздействие.

 

 

Болката може да се променя в зависимост от психическото и емоционално състояние на човека. По принцип спокойните хора имат по-висок праг на болка и обратното.

 

Наличието на болка показва, че е време човек да преосмисли начина си на живот, мислене, хранене, натоварване и т.н.

 

Има психофактори като стрес и умствена умора, които често водят до главоболие. В такъв момент човек трябва да си направи релаксиращ масаж на мускулите на главата, за да му мине. Ако те заболи коремът по време на бягане, може да премахнеш болката, като спреш бягането и направиш няколко дълбоки вдишвания и издишвания. За съжаление, човек няма как да окаже влияние върху хронична болка, освен ако не приеме някакви обезболяващи.

 

Наличието на болка ни показва за проблем, който може да бъде установен с помощта на лекар.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия