Съвети, които ще ти помогнат да се справиш с досадното белене след изгаряне

2015-08-11 13:59:00
Съвети, които ще ти помогнат да се справиш с досадното белене след изгаряне
Снимка: iStock

Най-накрая си стигнал до морето и нямаш търпение да се съблечеш по бански и да се излежаваш цял ден, събирайки слънчеви лъчи. Звучи наистина страхотно, но ако не се намажеш с подходящ слънцезащитен спрей и прекараш прекалено много време на плажа, рискуваш да изгориш. А това ще доведе до болки, както и до досадно белене след няколко дни.

 

Ако не си успял да се предпазиш от жаркото слънце и кожата ти е изгоряла, има няколко начина, които ще ти помогнат да се справиш с изгарянето и беленето:

 

Пий повече течности – те са ти необходими, за да се охладиш вътрешно и за да бъдеш достатъчно хидратиран, защото кожата има нужда от хидратация, за да изглежда добре, а изгорялата и белеща се кожа има нужда от още по-голямо количество вода. Затова се постарай да пиеш по 2-2.5 литра вода дневно през лятото.

 

 

Внимавай с белезите – за да не ти останат белези и петна по кожата от изгарянето, трябва да приемаш антиоксиданти. Също така задължително мажи тялото си с кремове, които съдържат витамин С и Е. Препоръчително е и да наблегнеш на консумацията на плодове и зеленчуци.

 

Охлади се – забележиш ли, че кожата ти се бели, отиди в банята и си вземи студен душ. Водата ще ти помогне да се охладиш и процесът на белене ще се забави. След това се подсуши с леки потупвания, защото ако търкаш с хавлия, кожата ти ще се обели.

 

Хидратирай кожата си – всеки път след баня задължително хидратирай кожата си с крем за тяло или лосион. Подходящи са продукти, предназначени за след слънце или с дълбоко хидратиращ лосион. Хубаво е кремът, с който се мажеш, да съдържа алое вера и да има успокояващо действие.

 

Не си бели сам кожата – може да ти е приятно да го правиш или да те дразнят люспите, но беленето може да доведе до инфекции. Ако все пак не можеш да се удържиш, вземи една ножица и отрежи люспата, която те дразни. След това задължително се намажи с антибактериален крем.

 

Не се чеши – малко преди кожата да почне да се бели, много сърби. Постарай се да се въздържаш от чесане, защото рискуваш да навредиш на кожата си и да се сдобиеш с белези. Ако все пак много те сърби, вземи няколко кубчета лед и обтрий кожата си внимателно с тях.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия