Опасни съвети за водата през горещите летни месеци

2015-08-11 13:15:00
Опасни съвети за водата през горещите летни месеци
Снимка: iStock

Консумирането на достатъчно количество течности трябва да се спазва целогодишно, но през горещите летни месеци е задължително човек да пие достатъчно вода. Повечето хора използват пластмасови бутилки, но те трябва да се избягват, защото могат да бъдат много опасни, особено през лятото. При високите температури навън пластмасата отделя токсични вещества. Затова задължително съхранявай водата в стъклени бутилки, нищо че са малко по-тежки.

 

Как да разбереш, че си се обезводнил?

 

Най-често срещаните симптоми са червени устни, неспокойствие, малко количество урина, повишена температура, повръщане, главоболие и сънливост. Ако се случи да се обезводниш, трябва незабавно да пиеш вода, както и да отидеш на хладно място.

 

Каква вода да пиеш?

 

 

Хубаво е да избягваш минералната вода, защото съдържа твърде много соли и да приемаш трапезна. Също така е препоръчително през 2-3 седмици да сменят различните видове трапезна вода и да ги редуваш с изворна или чешмяна. Специалистите препоръчват водата да се консумира от прясно отворена бутилка, която да е била на хладно преди това.

 

Колко вода да пиеш?

 

Препоръчителната доза е 30-40 мл вода на килограм тегло. Често хората се разсейват и забравят да пият вода, дори когато навън е адски горещо. Приемът на недостатъчно количество вода, както и прекомерният прием са вредни за здравето. При хората, които пият прекалено много вода, се наблюдава разреждане на кръвта и концентрацията на микроелементите намалява, което може да доведе до „водно отравяне“.

 

Симптомите на „водното отравяне“ много приличат на тези при препиването с алкохол – замаяност, гадене, повръщане, дезориентация и т.н. Изпиването на големи количества вода води до учестено уриниране при което се изхвърлят големи количества сол от тялото. В един момент настъпва сериозно нарушение в електролитния баланс и ако не се предприемат мерки за възстановяване на натрия в организма, може да има фатален край.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия