Признаците, които показват, че месечният ти цикъл не е нормален

2015-08-01 15:06:00
Признаците, които показват, че месечният ти цикъл не е нормален
Снимка: Dreamstime

Месечният цикъл е изпитание за всяко момиче. Повечето дами се оплакват от предменструален синдром, от силно кървене, болки в абдоминалната област и главата. Това са само малка част от неволите, които носи месечният цикъл. Разбира се, част от тях са нормални и не е нужно да се притесняваш. Но кога трябва да си обърнеш внимание?

 

Много силно кървене. Трудно е да опишем какво е „нормално“ и „ненормално“ кървене. Не е нормално да имаш силни кръвоизливи и да ти се налага да сменяш голяма превръзка на по-малко от час. Често пъти тези силни кръвотечения са придружени с нетърпима болка, отпадналост и се налага да пиеш обезболяващи. Добре е да посетиш лекаря си, за да провери дали всичко е наред със здравето ти.

 

 

Не е точен. Всяко момиче е имало поне няколко такива случаи – на големи закъснения или прекалено кратки месечни цикли. Разбира се, цикълът се влияе от много фактори, като смяната на сезоните и климата, стрес, прием на лекарства, прекарани настинки/грип. Ако на лице е бил някой от тези фактори, няма причина да се тревожиш при промяната в менструацията ти. Проблем е, когато цикълът ти никога не е точен. Ако закъснява или подранява всеки път, ако отсъства или пропуска, нещо определено не е в ред. Трябва да посетиш гинеколога си.

 

Цикълът ти е много слаб. Изведнъж се оказва, че течността е светла, бледа, розова, а не както нормално – червена. Това може да е признак на цветна бременност. Този феномен не е често срещан, но има и такива случаи. Появява се течение, което напомня менструация, но е много по-слабо и бледо, въпреки че жената е бременна.

 

Много силни болки. За съжаление, повечето момичета изпитват болка, която е нещо нормално за дните на менструалния цикъл. Проблемът идва, когато тази болка стане нетърпима, изпитваш дискомфорт, не можеш да станеш от леглото, болкоуспокояващите не помагат, дори ти причернява. Задължително е да посетиш гинеколог, който да открие какъв е проблема. Понякога причината за тази неистова болка може да е киста, ендометриоза или друго заболяване.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия