Мазната кожа - летният кошмар

2015-07-19 12:01:00
Мазната кожа - летният кошмар
Снимка: freedigitalphotos.net

Тийнейджърите често пъти страдат от мазна кожа, която е един от недостатъците, съпътстващи пубертета. Мазната кожа не е болест, но определено кара тийнейджърите да страдат, защото изглежда зле, появяват се пъпки, а лятото положението става нетърпимо. Какво да направиш, за да облекчиш мазната кожа през летния сезон?

 

Забрави за фон дьо тена. Сигурно си слагаш фон дьо тен, за да прикриеш недостатъците, които ненавиждаш. Но сега е лято и кожата ти отделя още повече себум, който се вижда. Няма как да съвместиш това с фон дьо тена, който допълнително запушва порите на кожата. Затова запази фон дьо тена за по-хладните есенни дни, а сега можеш да нанасяш само коректор, който да прикрие пъпките.

 

 

Пудра. Тя е много добър вариант за лятото, защото матира. Остави модерните хайлайтъри и си набави матираща пудра. Вземи я един тон по-тъмен от твоя, защото през лятото лицето ти ще потъмнее. Има формули, разработени специално за по-мазни или младежки кожи, потърси такава. По този начин ще изравниш тена на лицето си, а излишния себум няма да личи.

 

Мий лицето си сутрин и вечер. Хората с нормална или суха кожа могат да си позволят да мият лицето си само вечер. При теб е добре това да става и сутрин, но никога със сапун. Избягвай всяка козметика за лице, която съдържа сапун. Вземи си нежен почистващ гел или пяна, който ще почиства добре, но няма да изсушава кожата.

 

Продуктите, които съдържат алкохол, правят кожата още по-мазна. Внимателно разгледай продуктите, които използваш и ще видиш, че поне няколко съдържат алкохол. Той кара кожата да изпръхва и да изсъхва, а тя се опитва да навакса, като произвежда още повече себум. Нямаш нужда от него, затова внимавай са алкохола в козметиката.

 

Хумата е панацеа за мазната кожа. Ползвала ли си някога хума? Тя е чудесно козметично средство, което не може да ти навреди. Нужно ти е малко количество, което да разбъркаш с вода или кисело мляко. Нанеси върху цялото лице, а след това отмий с вода. Когато глината се махне, мини лицето си тампонче, напоено в мицеларна вода или друго почистващо средство, за да си сигурна, че няма остатъци. Тази маска можеш да правиш един път седмично, а зелената хума е най-подходяща за мазна коса и кожа.

 

Внимавай със слънцето. Някои хора смятат, че тена помага при акне и мазна кожа. Всъщност това е мит. Няма как слънцето да излекува акнето или проблемната ти кожа. Единственото, което може да направи, е да прикрие белезите от акне. Понякога дори то се влошава, особено ако не си правиш пилинг често.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия