Знаеш ли как да миеш зъбите си?

2015-07-15 18:00:00
Знаеш ли как да миеш зъбите си?
Снимка: freedigitalphotos.net

Питали ли сте се някога дали правилно използвате четката и пастата за зъби? Признайте си – не. Вероятно дори не сте се замисляли съществуват ли правила за миенето на зъби. Освен ако личният ви стоматолог не е достатъчно педантичен и не ви е обяснил как да го правите, че да има ефект от заниманието. Ето какви са някои от съветите на експертите по темата.

 

Правилна четка за зъби. Когато я избирате, обърнете внимание на размера на нейната главичка. Тя трябва да е с такава големина, че с лекота да можете да действате с нея по време на миене на зъбите. За предпочитане са моделите с по-мек косъм, за да не повредите венците.

 

 

Не бързайте. Задължително мийте зъбите си два пъти дневно. Още по-добре – три пъти. И всеки път не по-малко от 2 минути – по 30 секунди за всяка половина на долната и горната челюст. Впрочем, някои електрически модели сами отмерват необходимото време. По-дълго от това е вредно, тъй като можете да навредите на венците.

 

Не се престаравайте. Да миете зъбите си повече от три пъти дневно също е вредно – така също може да се увреди техния емайл и венците. Затова не натискайте четката, четкайте внимателно, лек натиск е напълно достатъчен, за да премахнете плаката.

 

Правилна техника. Движите четката насам-натам? Грешка – така само драскате венците. Дръжте четката под ъгъл от 45 градуса и с леки движения от венците към върха на зъбите почистете плаката. Четкайте и двете повърхности на двата реда зъби, като не забравяте най-крайните кътници и езика.

 

Направете го по нов начин. Повечето хора започват да мият зъбите си от едно и също място. Вие пък започвайте всеки ден от различно, за да не изпитвате досада от еднообразието и да започнете да се стараете по-малко.

 

Избор на паста. Избелващите пасти могат да са твърде агресивни, не ги използвайте всекидневно. По-добре заложете на добрата стара паста с флуор, а към избелващата – по-рядко.

 

Внимателно с киселините. Енергийните напитки, газираната вода, киселите бонбони, ябълковият или портокалов сок, кафе – всички тези продукти съдържат киселини, които увреждат зъбния емайл. След консумацията им трябва да изчакате половин час преди да измиете зъбите си – през това време слюнката ще възстанови размекнатия емайл.

 

И четката трябва да се чисти. Измивате ли винаги добре четката си за зъби? Не, нали? А би трябвало, защото по нея могат да се развият бактерии. Освен това, остатъците от паста за зъби изсъхват и правят косъма твърд. Не е необходимо да стерилизирате четката си за зъби. Просто я изплаквайте с вода и я оставяйте да изсъхне.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
BeautyCupcake
преди 8 години

Браво на вас. Вече ще ни учите как да си мием зъбите ли?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия