Как да се грижиш за косата си през лятото

2015-06-24 13:19:00
Как да се грижиш за косата си през лятото
Снимка: iStock

Ако искаш косата ти да бъде здрава и лъскава, трябва да полагаш адекватни грижи за нея през цялата година, но най-много трябва през лятото заради горещите слънчеви лъчи и водата в морето/басейните.

 

Как да се грижиш за косата си през лятото?

 

През лятото силното е много силно и това води до изсушаване на косата. Затова трябва да я миеш със специален шампоан. Той не бива да е прекалено алкален, ако я миеш ежедневно, защото това може да увреди косата ти повече, отколкото слънцето и морската вода. По-добре заложи на неутрален шампоан с повече натурални съставки. Когато си на море или ходиш на басейн, задължително използвай шампоан за след слънце. Той е различен от останалите, защото измива косата, без да уврежда косъма, не дразни кожата на скалпа, възстановява косъма и го хидратира в дълбочина. Този шампоан е добре да се нанася веднага след плаж, докато косата все още е влажна. Количеството трябва да е малко и да се втрие хубаво в корените. Остави шампоана да подейства 2 минути, след което го изплакни хубаво, докато не чуеш скърцане.

 

 

Не само хубавият шампоан е от значение. Трябва да ползваш и балсам, особено ако забележиш, че след като си измиеш косата, тя „хвърчи“. Използвай балсам антистатик, който е добре да се нанася веднага след измиване и да се оставя да действа 1-2 минутки.

 

Ако косата ти е изтощена, задължително ѝ слагай маски. Най-подходящи са домашните с топло растително масло. Загрява се на водна баня и след това се втрива в косата с нежни масажни движения. Главата се завива с полиетилен, а отгоре със затоплена хавлиена кърпа. След половин час се измива хубаво.

 

През лятото задължително трябва да пазиш косата си от слънчевите лъчи, като носиш шапка и използваш специални козметични продукти, които я предпазват от вредното влияние на слънцето. Обикновено те са под формата на спрей или пяна и образуват невидим защитен филм около косъма. По този начин те го предпазват от изсушаване и от наслояване по него на сол от морската вода или на хлор от басейна.

 

Специалистите препоръчват да използваш и овлажняващи и подхранващи продукти. Обикновено те са във вид на кремове или лосиони, нанасят се върху чиста коса и не е нужно да се отмиват. Редовната им употреба съживява косата и възстановява еластичността на косъма.

 

Какво да правиш, ако косата ти цъфти?

 

Когато косата ти е суха, краищата ѝ се увреждат и се разцепват. Затова е добре всеки месец да си режеш връхчетата на косата. През лятото е добре да използваш редовно продукти за хидратиране и залепване на цъфнали краища. Сложи няколко капчици от продукта върху пръстите си и притисни с тях краищата. Имай предвид, че цъфтящата коса не бива да се разресва с четка, докато е мокра.

 

През лятото боядисаната коса променя цвета си и кичурите изсветляват допълнително, защото цветните пигменти оксидират от светлината. Затова трябва да използваш фиксаторна пяна със защитен филтър.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия