Как да се грижиш за косата си [част трета]

2015-06-23 18:01:00
Как да се грижиш за косата си [част трета]
Снимка: freeimages.com

Косата за повечето жени е болна тема. Всяка дама се стреми да има красива коса, която да стои добре, да има хубав цвят и да изглежда поддържана. Но в действителността не е толкова лесно, сякаш вълшебните продукти от рекламите, изобщо не са вълшебни, а оформената прическа за някои дами е невъзможна. В предните две части обсъдихме шампоана, балсама, маските за коса, както и продуктите за термозащита и финиш. Сега ще се пренесем към малко по-различната грижа за косата.

 

Храненето. Можеш да получиш косопад, само защото не се храниш балансирано. Звучи ти странно? Всъщност е самата истина и не бива да подценяваш вредната храна. Важно е да си набавяш всички необходими нутриенти – главно белтъчини. Хапвай повече белтъчинна храна, като яйца и месо. Соята и другите бобови храни са богати на протеини, но всъщност те не могат да се усвоят напълно от организма.

 

Преса и маша. Вероятно всяко момиче поне един път в живота си е къдрило или изправяло косата си благодарение на топлинната обработка. Това е много вредно за косата, но понякога няма как да избегнем нуждата от прическа. Проблемът е, че някои уреди са много по-вредни от други. Хубавите преси и маши са по-скъпи, но си струва да вложиш пари в един такъв уред.

 

Задължително е да са с керамични плочи. Те разпределят топлината равномерно и така косата не гори толкова много. Не си купувай преса/маша с алуминиеви плочи, защото те буквално изгарят косъма. Ако по някаква причина плочите се надраскат, по-добре си потърси друга преса/маша. Така косата ти няма да се накъсва.

 

Нуждите на косата. Трябва много добре да се вглеждаш в косата си, за да разбереш от какво има нужда тя. Ако в последно време изглежда вяла, няма особен обем, не е гладка на допир, а космите сякаш са начупени, вероятно има нужда от протеин. Няма значение дали косата ти е права, къдрава или мазна/суха. Всяка коса може да има нужда от протеин и затова е хубаво да пробваш и такава серия. Набави си шампоан и балсам/маска. Важно е и двата продукта да са протеинови, иначе няма да има ефект. Не използвай маслен шампоан с протеинова маска.

 

Втората част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия