Въпросите, които трябва да зададеш на гинеколога си [част втора]

2015-06-13 11:00:00
Въпросите, които трябва да зададеш на гинеколога си [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Посещението при гинеколога е нещо, което всяко момиче ненавижда. Наистина не е приятно, но е задължително да се случва поне един път годишно, ако нямаш оплаквания. Ако нещо не е наред, задължително трябва да отидеш при АГ специалист. Има няколко въпроса, които задължително трябва да зададеш. Кои са те?

 

„Трябва ли да се ваксинирам срещу ЧПВ (човешки папилома вирус)?” Човешкият папилома вирус е опасно заболяване, защото той е основен причинител на рак на шийката на матката. Не бива да подценяваш този вирус, както и трябва да знаеш, че той се предава дори с презерватив. За да се заразиш е достатъчен досег от кожа в кожа или кожа в лигавица. В повечето случаи ваксината се поставя в по-ранна тийнейджърска възраст, преди началото на половия живот. Но по преценка на гинеколога, това може да се случи и по друго време.

 

„Имам остра болка ниско в корема, опасно ли е?” Всяка една болка е симптом, че нещо не е наред. Болката при менструация е нормална, ако не е прекалено силна и придружена с кръвоизливи. Ако усещаш някаква силна болка ниско в корема, сподели на гинеколога си. Това може да е симптом на различни заболявания.

 

„Имам киста на яйчниците, какво да правя?” Кистите могат да бъдат опасни, затова е добре да следваш съветите на лекаря. Всичко зависи от това дали са големи и дали се пукат с идването на следващата менструация. Понякога проблемът може да се оправи с лекарства, а в други случаи е наложителна операция.

 

„Искам да приемам противозачатъчни, кои са подходящи за мен?” Има момичета, които разчитат на противозачатъчните, като метод за контрацепция. Ако и ти искаш да пробваш този контрацептив, задължително трябва да попиташ лекаря си. Той ще ти направи хормонални изследвания, които ще покажат нивата на хормоните ти. Никога не пий противозачатъчни, които не са ти предписани от лекар. Така можеш да си навредиш. Настоявай лекарят да изследва хормоните ти, преди да ти предпише противозачатъчни.

 

В микробиологичното изследване се доказва, че имаш някаква инфекция. Партньорът ти няма симптоми, трябва ли и той да пие лекарства. Гинекологът може да предпише лекарства и на партньора ти, ако имаш такъв. Задължително е и той да се лекува, иначе ще си предавате постоянно бактериите. Това, че той няма симптоми, не означава, че не е заразен.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия