Грешките, които допускат тийнейджърите

2015-05-28 15:15:00
Грешките, които допускат тийнейджърите
Снимка: iStock

Все още си млада и кожата ти е красива и еластична, но това не означава, че не трябва да полагаш грижи за нея и да внимаваш какво правиш. Много млади момичета правят неща, които се отразяват зле на тяхната кожа. Виж за какво говорим:

 

Учиш по цели нощи – утре имаш контролно и решаваш да учиш през нощта, защото през деня си била навън с приятели. Липсата на сън обаче оказва негативно влияние върху състоянието на твоята кожа. Тя става сива, безжизнена, а под очите ти се появяват торбички, които показват, че си недоспала. За да не си създаваш излишни проблеми, опитай се да си организираш времето, така че да имаш няколко часа за учене през деня.

 

Стискаш си пъпките – почти няма тийнейджър, който да не посегне към пъпката, в момента който я види. Не казваме да излезеш навън с голяма гнойна пъпка на върха на носа си, но това не означава, че трябва да се стискаш постоянно, защото води до уголемяване на порите. Прикрий несъвършенствата си, като ползваш коректор и/или фон дьо тен и редовно третирай кожата си с продукти, предназначени за акне.

 

 

Пипаш си лицето – всеки път, когато ти е нервно или притеснено, несъзнателно посягаш към лицето си, за да докоснеш брадичката, носа си или за да си намериш някаква коричка за чоплене. Имай предвид, че всеки път, когато докоснеш кожата си с мръсни ръце пренасяш бактерии от пръстите върху лицето си, а това водя до появата на пъпки и инфектиране.

 

Прекаляваш със сладкишите – да, знаем, че и ти обичаш сладки неща, но не бива да прекаляваш с тях, защото те се отразяват зле както на талията ти, така и на кожата ти. Хубаво е да знаеш, че високите нива на захар в организма води до разрушаване на колагеновите влакна. Ако не можеш да си представиш живота без сладкиши, задоволявай апетита си със сушени плодове и натурален шоколад.

 

Не си махаш грима преди сън – на всяко момиче му се е случвало да си легне с грим след тежка купонджийска нощ, но това не бива да се превръща в навик, защото е вредно за кожата. Когато не си махнеш грима и не си почистиш лицето, ти даваш възможност на мазнините и бактериите да се натрупат и да образуват пъпки.

 

Говориш постоянно по телефона – сигурно се чудиш каква е връзката между двете неща. Когато говориш по любимия си смартфон, ти пренасяш бактерии върху бузата, която се допира до екрана. За да предотвратиш това, трябва често да почистваш телефона си с антибактериални кърпички.

 

Пиеш много кафе – понеже не спиш много, пиеш повече кафе, за да имаш енергия през деня. Кофеинът обаче има дехидратиращо действие, което ще направи кожата ти отпусната и вяла. Ако не можеш да се откажеш от редовния прием на кафе, започни да пиеш още повече вода.

 

Прекаляваш с алкохола – няма лошо да пиеш алкохол от време на време и по малко, но редовното прекаляване с коктейли и спиртни напитки изпива влагата от кожата ти. За да не се стига дотам, консумирай алкохол рядко и когато го правиш задължително пий вода.

 

Не се храниш редовно – за да може организмът ти да функционира правилно, трябва да се храниш редовно и разнообразно. Когато пропуснеш някое хранене с цел да се отървеш от излишните килограми или да запазиш линията си, оставяш мозъка си без гориво и вредиш на кожата си. Затова се постарай да се храниш често и по малко.

 

Не спортуваш активно – не е нужно да прекарваш всеки ден часове наред във фитнес залата, но трябва да тренираш, за да бъдеш здрава и да изглеждаш добре. Когато човек спортува, той понижава стреса си и по този начин предотвратява появата на пъпки заради натрупан стрес.

 

Не пиеш достатъчно вода – доста хора нямат навика да приемат достатъчно количество вода дневно. Ако ти си един от тях, време е да промениш това. Недостатъчното количество вода, което приемаш през деня, води до дехидратиране на организма и е въпрос на време кожата ти да стане суха и на петна.

 

 

Споделяш грима си с приятелки – много е готино, че сте близки и си споделяте нещата, но по този начин рискуваш да хванеш някаква инфекция. За да не рискуваш излишно здравето си, по-добре избягвай споделянето на грим.

 

Не използваш продукти за кожа, защото си млада – това, че си все още младеж, не означава, че не бива да се грижиш ежедневно за своята кожа. Продуктите “anti-age” съдържат в себе си пептиди и витамин А, които влияят добре на кожата ти и я подмладяват.

 

Прекаляваш с грима – няма нищо лошо, когато отиваш на купон или дискотека да се гримираш с вечерен грим, но не бива да прекаляваш с неговата употреба, за да може кожата ти да диша. Старай се да си слагаш единствено крем и спирала, нищо повече!

 

Ходиш на солариум – въпреки че знаеш колко вредене е той, ти ходиш редовно, защото искаш целогодишно да имаш тен. Не само солариумът, но и слънчевите лъчи са адски вредни за кожата ти, затова не бива да прекаляваш с тях и винаги трябва да използваш подходящи защитни продукти.

 

Не използваш слънцезащитен крем – всеки път, когато излагаш кожата си на пряка слънчева светлина, трябва да използваш лосион със SPF фактор, който е подходящ за твоята кожа. Купи си продукт, на който пише: „без парфюми“, „широкоспектърен“ и „некомедогенен“.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия