Цъфтящите краища на косата - проблем, който има решение

2015-04-30 11:59:00
Цъфтящите краища на косата - проблем, който има решение
Снимка: thinkstockphotos.com

Ако си от момичетата, които имат дълга коса, със сигурност знаеш колко неприятно е, когато ти се появи цъфтеж по краищата. Този проблем се среща при почти всяко момиче, така че не се притеснявай. Вместо всеки път, когато по косата ти се появи цъфтеж, да тичаш към фризьора, полагай грижи за нея и преди това.

 

Какво представлява цъфтенето на коса?

 

Фибрите на косъма се разделят, когато предпазващият слой се изхаби. Това обикновено се случва при прекалено често миене на косата, боядисване и използване на маша/преса/сешоар.

 

Как да се грижиш за косата си, за да избегнеш цъфтежа?

 

Намали топлината – добре е да използваш уреди като преса, сешоар и маша възможно по-рядко, защото високата температура уврежда косата. Задължително преди това си слагай козметичен продукт, който предпазва косата от топлината. През горещите летни месеци винаги носи шапка, за да избегнеш директния контакт със слънцето.

 

 

Внимавай какво ядеш – препоръчително е да наблегнеш на консумацията на храни,богати на фолиева киселина и витамин В, които помагат при образуването на протеин в косата, поддържат я здрава и помагат за нейния растеж. Такива храни са зеленолистните зеленчуци, пшеницата, авокадото, соята и т.н. Витамин В оказва благоприятно въздействие върху метаболизма и се съдържа в орехите, граха, лещата, кафявият ориз, слънчогледовите семтки и др.

 

Подхранвай корените – задължително си прави маска на косата веднъж седмично, за да я подхранваш и да ѝ помогнеш да расте по-бързо. Нанасяй продукта от корените до половината от дължината на косата и го остави да подейства 15-20 минути. Другото, което може да правиш, е да мажеш връхчетата на косата си всеки ден със зехтин, но не прекаляй с количеството, за да не я направиш прекалено мазна.

 

Подрязвай връхчетата си редовно – ако искаш косата ти да не цъфти, ходи веднъж на 1-2 месеца при фризьора си да ти обере връхчетата.

 

Грижи се за косата си – много е важно да полагаш правилни грижи за косата си и да обръщаш внимание и на най-дребните детайли. Когато връзваш своята гривна, избягвай да използваш агресивни ластици, които водят до накъсване и оплитане на косата. Използвай такива, които са облечени с някакъв плат. Не реши косата си прекалено агресивно и задължително използвай рядък гребен. Ако косата ти цъфти, опитай се да я миеш по-рядко, защото това допълнително я изсушава. Може да смениш шампоана си с някой по-малко агресивен, например някой, богат на естествени масла.

 

Какви продукти да използваш, за да съживиш косата си?

 

Специалистите препоръчват употребата на масло от авокадо, чай от лайка, бира, бадемово масло, папая, кисело мляко, сметана и мляко, отвара от здравец, зехтин, кокосово масло и др.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия