Грешките, които допускаме, използвайки слънцезащитни продукти

2015-04-23 14:00:00
Грешките, които допускаме, използвайки слънцезащитни продукти
Снимка: thinkstockphotos.com

Въпреки че все още навън времето не е подходящо за плажове и басейни, хубаво е да обърнем внимание на темата за слънцезащитните продукти. Всеки знае, че те са изключително важни, за да се предпазваме от вредните ултравиолетови лъчи, докато релаксираме на плажа и събираме тен или се разхождаме сред природата.

 

Много е важно слънцезащитният ти продукт да бъде със SPF фактор, който е подходящ за твоя тип кожата. Ако всяко лято изгаряш и след това се обелваш, виж на какво трябва да обърнеш по-голямо внимание, за да не се стига до такива неща:

 

Слагаш си прекалено малко количество крем – не пести от крема, колкото и да е скъп той, защото няма нищо по-ценно от здравето. Сложи си достатъчно количество и го разнеси равномерно по тялото си, без да пропускаш нито една част от него. Не си мисли, че ще се предпазиш от слънцето, като си сложиш няколко капки от продукта. Количеството, което наистина ще те предпази, е около 30 милилитра.

 

 

Не използваш крем, когато е хладно или облачно – не си мисли, че когато слънцето е зад облаците и подухва вятър, няма нужда да се намажеш със слънцезащитно масло. Ти не виждаш лъчите на слънцето, но те проникват през облаците и изгарят кожата ти. Затова нанасяй от крема всеки път, когато отидеш на плаж или си сред природата, без значение дали е слънчево или не.

 

Изобщо не използваш слънцезащитни продукти – незнайно защо си решил, че нямаш нужда от тях и тъпо и упорито отказваш да ги използваш. Имай предвид, че дългото излагане на незащитена кожа на слънцето, особено в периода 13-16 часа, може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори до появата на рак на кожата.

 

Купуваш скъпи продукти с висок SPF фактор - мислиш си, че по този начин защитаваш най-добре кожата си и е нормално да мислиш така. Истината обаче е друга. Разликата между крем с фактор 30 и такъв с фактор 60 почти няма, защото първият блокира 96% от вредните лъчи на слънцето и не е нужно да се мажеш с по-висок. Също така цената не определя качеството на продукта. Вместо да си купуваш скъпи продукти, за които не знаеш нищо, прочети мнението на хората за кремовете и се спри на нещо, които са ти препоръчали.

 

Слагаш си от крема веднъж дневно – имаш навика да се мажеш сутрин, преди да отидеш на плаж или в планината, и после забравяш да се грижиш за кожата си. Еднократното нанасяне на продукта обаче не е достатъчно, за да защити кожата ти. Едно мазане те защитава в рамките на два часа, после трябва да повториш. Процедурата се повтаря и всеки път, когато излезеш от водата, защото тя е отмила крема и оставаш незащитен.

 

Използваш един и същи продукт няколко лета подред – при слънцезащитните продукти срокът на годност е от голямо значение. Активните съставки се променят с течение на времето и стават неефективни. За да не излагаш здравето си на риск, купувай си нов слънцезащитен продукт всяка година.

 

Колкото и често да се мажеш със слънцезащитен крем, това не означава, че може да седиш по цял ден на плажа, както правят доста хора. По този начин рискуваш здравето си, а и може да изгориш, което да ти създаде дискомфорт в следващите няколко дни. Също така, когато навън времето е горещо, трябва да пиеш достатъчно количество течности, за да бъде организмът ти хидратиран. Не пий ледени напитки, по-добре заложи на вода, която е на стайна температура. Хубаво е да приемаш по 200-300 милилитра често и дневният ти прием да стигне до 3 литра.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия