Как да се справиш с подкожните косъмчета

2015-04-20 15:56:00
Как да се справиш с подкожните косъмчета
Снимка: thinkstockphotos.com

Подкожните косъмчета са проблем, който се среща както при жените, така и при мъжете. Но като всеки проблем и този си има своето решение. Врастналите косъмчета, освен че дразнят и образуват мънички пъпчици, те могат да доведат и до здравословни проблеми. Затова не ги игнорирай и се заеми с тяхното отстраняване. Как да стане това?

 

Ако все още нямаш подкожни косъмчета, но искаш да вземеш превантивни мерки, за да не се появят, спри да носиш прекалено тесни дрехи, особено ако имаш тънка кожа. Стегнатите блузки и панталони се трият в кожата, което води до натиск върху фоликулите на космите и по този начин може да се обърне техният растеж.

 

 

Хубаво е да се обезкосмяваш без помощта на самобръсначката. Няма спор, че с нея стана бързо, лесно и безболезнено, но бръсненето почти винаги води до обръщане на косъмчетата. Причината е, че бръсненето уврежда космените фоликули и способства за обратния растеж. Ако не искаш и не можеш да се откажеш от бръсненето, старай се това да е последното нещо, което правиш, преди да излезеш от банята. По този начин фоликулите ще са добре хидратирани от водата, косъмчетата ще са по-меки и ще сведеш шансът да се обърнат и да започнат да растат в кожата.

 

Също така не бива да се бръснеш само с вода и сапун, особено в областта на бикини зоната. За там задължително трябва да използваш овлажняващ крем за бръснене, защото кожата е много деликатна и е склонна към раздразнения.

 

Редовното ексфолиране определено ще те предпази от врастналите косъмчета. Това е основна грижа за кожата, която не бива да пренебрегваш. Колкото по-дебел е слоят мъртви клетки, толкова по-трудно е на косъмчетата да го пробият и това може да доведе до обръщане на техния растеж. Затова е добре всеки път да ексфолираш кожата си, преди да се обезкосмяваш.

 

Ако обаче вече е късно и врастналите косъмчетата са се появили, не бива да се отчайваш. Просто трябва да се снабдиш с търпение и постоянство, за да се отървеш от тях. Подкожните косъмчета много приличат на пъпките, особено когато са инфектирани. Затова може да ги третираш като досадното акне, което най-вероятно имаш. Мажи ги с бензоил пероксид и силицилова киселина и ексфолирай кожата си ежедневно.

 

Другото, което може да направиш, е да си сложиш топъл компрес там, където забележиш подкожни косъмчета. По този начин ще облекчиш възпалението и пъпчиците ще изчезнат, особено ако го правиш няколко пъти дневно в продължение на няколко дни.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия