Бок чой - полезното зеле

2015-04-15 13:02:00
Бок чой - полезното зеле
Снимка: freedigitalphotos.net

Обичаш ли да си хапваш зеле? То е много разпространен зеленчук, с който сме свикнали и се среща често на българската трапеза. Но ако не го харесваш, можеш да го замениш с друг вид от семейството на зелето, а именно – бок чой. Може да се каже, че бок чой е братовчеда на познатото ни зеле, идващ от Китай. Той може да се включи във различни рецепти и е изключително популярен сред истинските китайски ястия.

 

Това растение е познато на човечеството от над 1500 години. Можеш дори да си го отглеждаш в градината, защото е пригодено към доста условия. Бок чой не обича силното слънце, сади се през средата на лятото, но не обича и студа – особено температури под 10-12 градуса.

 

Разбира се, бок чой можеш да намериш и в търговската мрежа. Трябва да следиш какви са листата му, те не бива да имат кафяви или жълти петна. Трябва да има крехки и бели стъбла, а листата да са тъмнозелени. Съхранявай го в хладилник и знай, че е много нетраен.

 

Бок чой е подходящ за добавка към множество ястия, защото има по-нежен вкус в сравнение с китайското зеле. Можеш да го правиш на салата, да го вариш на пара или да го задушиш в масло. Чудесна идея е да го направиш с ориз или като гарнитура към печено месо.

 

Морските деликатеси също си подхождат с този вид зеле. Можеш  да направиш салата от рапани или скариди, като добавиш и късчета бок чой. Традиционно то е част от китайската кухня, затова можеш да го комбинираш с ориз, морски дарове и супи.

 

Бок чой е много полезен зеленчук. Той съдържа 28 различни полифенола, които имат антиоксидантни свойства. Съдържа и витамин А в големи количества. В 100 грама бок чой има около 75% от дневната нужда витамин С. Както знаеш, то е един от най-мощните антиоксиданти и не се синтезира в организма, набавя се само чрез храната. Бок чой съдържа и витамините В6 и К. Бок чой съдържа и големи количества калций – 105 мг на 100 грама, като над 50% от него се усвояват от организма. Също така съдържа и фолиева киселина, желязо, калий, магнезий и манган.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия