Контрастните душове - защо и кога

2015-04-08 13:03:00
Контрастните душове - защо и кога
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки човек се радва на продължителен душ след тежък ден или сутрешно къпане за разсънване. Колко време прекарваш под душа? Със сигурност някои ще си признаят, че могат да стоят там с часове. Но хората рядко отдават значение на душа, просто защото не се замислят колко много ползи ни носи. Един дълъг и топъл душ може да ни отпусне, да ни накара да се почувстваме отпочинали след тежък ден. Особено добре се отразява вечер, през студените дни. Късият, по-хладен душ е идеален за сутринта, когато искаме да се събудим. Така тялото се енергизира и се събужда. Особено подходящ е душ гел с аромат на цитрус или мента.

 

Но какво знаеш за контрастния душ? Всъщност той е най-полезен. Представлява редуване за кратко на топло и хладко, понякога дори студено. Контрастният душ има много ползи за тялото. Сега ще ти изброим най-важните.

 

Ускорява метаболизма. Вероятно не можеш да повярваш, че един душ може да ти ускори метаболизма и да подобри обмяната на веществата. Оказва се, че може. Бавният метаболизъм е проблем на множество млади хора, най-вече заради заседналия начин на живот. Но тук на помощ идва контрастния душ, който влияе чудесно на кръвоснабдяването, работата на сърцето и мускулния тонус. Така се забързват всички процеси в тялото.

 

Закалява. Повечето хора се изнежват като взимат горещи душове и вани, обличат се много дебело през зимата и винаги включват отоплителен уред. Това е голяма грешка, защото така се разболяваме по-лесно и сме по-податливи на инфекции и заболявания. Контрастният душ е средство за закалка, което ако се практикува редовно, може много да подобри реакциите на тялото към външните температури.

 

Средство за профилактика на разширени вени. Разширените вени се срещат все по-често при младите хора, защото спортуват малко и живеят нездравословен начин на живот. Можеш да повлияеш добре на болезнените крака, като си правиш контрастни душове. Дори да не ти е приятно, пробвай поне по бедрата и прасците. Много добре ще ти повлияят в най-горещите дни, когато краката оттичат от топлото време и натежават.

 

Помага в борбата с целулита. Няма как да се отървеш от целулита само с контрастни душове, но може да има известен ефект. Те подобряват кръвообращението, което е ключовият фактор. Комбинирай със спорт, масажи и правилно хранене.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия