Някои козметични продукти могат да доведат до сериозни проблеми със здравето

2015-04-03 15:44:00
Някои козметични продукти могат да доведат до сериозни проблеми със здравето
Снимка: thinkstockphotos.com

В днешно време на пазара има огромно разнообразие от козметични продукти. Хубаво е човек да има богат избор, но трябва да се внимава при покупката им, защото някои от тях съдържат много вредни синтетични химикали, които могат да причинят алергии, хормонални разстройства и други проблеми със здравето.

 

Когато влезеш в един магазин, не си прави извод за козметиката от нейната цена. Дори при скъпите козметични продукти има редица вещества, които са вредни. Ако искаш да си напълно сигурна, че не вредиш на здравето си, заложи на био козметиката.

 

 

Ежегодно на пазара се появяват около 11 000 нови видове кремове само срещу бръчки. Сама ще досещаш, че няма как всичките да са качествени и да са минали качествено необходимата за здравето проверка за безопасност. Специалистите твърдят, че най-опасни са кремовете за избелване на кожата и тези срещу стареене, защото повечето от тях съдържат живак.

 

За съжаление, не само в козметичните продукти може да се открият опасни за здравето вещества. Такива има и в дезодорантите, шампоаните и душ геловете. Виж кои са най-опасните:

 

Дибутилфталат – това е един от виновниците за наследствената мутация. Той се съдържа в голяма част от лаковете за нокти, парфюмите и други козметични средства. Редовната употреба на козметика, съдържаща дибутилфталат може да доведе до алергия или развитие на рак.

 

Оцветители – оцветителите, които са на основата на катран, значително увеличават опасността от развитие на рак. Те се съдържат основно в сенките за вежди, моливите за очи и вежди и спиралите.

 

Формалдехиди – те могат да доведат до раздразнение на дихателните пътища, да обострят алергиите и да причинят рак на кожата. Срещат се основно в лаковете за нокти, шампоаните и парфюмите.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия