Сутиенът - удобен и незаменим аксесоар

2015-04-01 19:30:00
Сутиенът - удобен и незаменим аксесоар
Снимка: freeimages.com

В днешно време сутиените са толкова разнообразни и красиви, че можем да се замислим дали те са бельо или моден аксесоар. Можем да намерим всякакви модели, размери, разцветки и марки сутиени. Дори в разнообразието често пъти грешим при избора като не си купуваме правилния размер или неудобен модел. Но сутиенът има дълга история и сега ще ви разкажем повече за него.

 

История на сутиена. Негов прародител е корсетът, който е бил много неудобен и дори вреден за здравето. Желанието за тънка талия е карало жените да стават жестоки и те са се пристягали прекалено много. В един момент вече жените изнемогвали, а през 1875 година се появила дреха за поддържане на бюста, наречена union under-flannel. Нейни създатели са Джордж Фрост и Джордж Фелпс.

 

 

В началото сутиенът е имал много по-примитивен вид от днешния. Той е представлявал две джобчета, свързани с връв на раменете и е смятан за здравословно откритие. За негов откривател се смята художникът и моделиер Пол Поаре, който лансира новото бельо.

 

През 1907 година сутиенът вече е на корицата на Vouge. Така той става изключително популярен сред жените. През 20-те години на ХХ век е добавена и закопчалката, както и различните размери. По същото време се появява и окончателния вид на сутиена, като се добавят еластичните презрамки, които се закопчават към всяка чашка. През 1957 година Хауърд Хюгс изобретява повдигащ безшевен сутиен. Скоро се появяват банелите, както и още по-нови push up модели.

 

Най-големият проблем – размерите. Оказва се, че около 70% от жените носят неудобни сутиени, а това е притеснителна тенденция. Често пъти жените са объркани в размерите, а и някои нарочно си купуват по-малки сутиени, за да повдигат бюста си. Това е много вредно, защото неудобният и неправилно подбран сутиен, може да доведе дори до рак на гърдата.

 

Няма доказателства за връзката между рака на гърдата и сутиена. Някои хора смятат, че сутиенът може да доведе до рак. Доводите за това са, че в голяма част от азиатските и африканските страни жените не носят сутиени, а ракът на гърдата се среща много по-рядко. Но това са само твърдения и не се знае дали сутиенът е виновник за тази тенденция. Важното е да подбираш сутиените си правилно и да намериш своя размер.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия