Признай си, че често пъти си хапваш не толкова от глад, колкото от лакомия или защото не можеш да устоиш на изкушението. При повечето хора очите са по-гладни от стомаха и така приемаме множество излишни калории. Сега ще ти дадем няколко съвета как да се справиш с контрола над храненето.

 

Използвай по-малки чинии. Една пълна чиния изглежда прекрасно и просто храни очите ти. Именно това е целта. Трябва да използваш по-малки съдове, за да насищаш очите си. Така просто ще ядеш по-малко, защото една порция от 200 грама например, изглежда много по-добре в малка чиния, отколкото в голямо плато, нали? Оказва се, че човек яде около 40% по-малко, ако вижда чинията си пълна, дори и тя да е малка.

 

Не бива да стигаш до вълчи глад. Когато си гладен/на трябва да помислиш дали наистина това е глад или ядеш просто от скука. Опитай се да не достигаш до вълчи глад, когато вече усещаш, че искаш да изядеш всичко, което има в хладилника. Ако усетиш глад, хапвай, защото така няма да си толкова лаком/а. Ако все пак по някаква причина достигнеш до много силен вълчи глад, изчакай още 5-10 минути. Определено гладът ще отмине и ще изядеш много по-малко количество.

 

Скрий нездравословните храни далеч от погледа си. Вкъщи имаш шоколад, няколко вида бисквити, сладкиши или други нездравословни закуски. Не ги оставяй пред погледа си. Най-добре е да ги скриеш в кухненския шкаф, който най-рядко отваряш. Така със сигурност ще си спестиш ненужното похапване по никое време, само защото шоколадът ти се е изпречил на пътя, докато минаваш през кухнята.

 

Винаги поръчвай малка порция. В ресторантите имаш право на избор дали да поръчаш голяма, или малка порция. Когато си много гладен/на винаги избираш голямата, защото си мислиш, че можеш да изядеш дори две. Това е грешка, която човек прави, защото е лаком. Вместо да поръчаш голяма пица, с която ще преядеш, вземи си малка пица. Отначало ще ти се струва много малка и ще се замислиш дали ще ти стигне, но след вечерята ще разбереш, че това е правилният избор.

 

Яж бавно. Грешката на много хора е, че просто се хвърлят на храната и не се замислят какво ядат. Време е да се научиш да ядеш бавно и да осмисляш как се храниш. Бързането пречи, защото изведнъж се усещаш, че си погълнал/а огромно количество храна и си преял/а. Когато се храниш бавно, ще ядеш много по-малко.


Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova