Как по стъпалата може да разбереш от какво си болен

2015-03-16 12:15:00
Как по стъпалата може да разбереш от какво си болен
Снимка: thinkstockphotos.com

Ако човек се научи да слуша тялото си, той ще се радва на крепко здраве и ще избегне доста здравословни проблеми. Знаеш ли, че състоянието и характеристиката на стъпалата може да ти покажат много за твоето физическо и емоционално здраве? Затова ги огледай хубаво и разбери повече за себе си и твоето здраве. Препоръчително е редовно да оглеждаш стъпалата си, за да може да видиш, когато има някакви промени в твоя организъм.

 

Ако забележиш, че стъпалата и пръстите са ти сини или с някакъв по-тъмен цвят от останалата част от крака, най-вероятно имаш проблеми с циркулацията и нямаш достатъчно кръвоснабдяване. Причината може да е в прекалено тесните чорапи и обувки, които носиш. Смени ги с други и започни редовно да правиш йога упражнения, които ще раздвижат кръвта ти.

 

 

Честите спазми на краката показват хранителен дефицит или дехидратация. Възможно е да става дума и за контузия на стъпалото или кръвоносен проблем. Хората, които спортуват ежедневно, получават спазми, когато организмът им е дехидратиран. Затова се старай да приемаш над 2.5 литра течности дневно. Желателно е да добавиш към менюто си храни, богати на магнезий, калций и калий, понеже липсата на тези вещества също може да доведе до спазми в краката.

 

Доста жени се оплакват от студени крайници. Постоянно студените крака не си никак добър знак за здравето. Възможно е да имаш проблеми с щитовидната жлеза или лошо кръвообращение. Направи си изследвания, за да видиш дали проблемът е в жлезата, ако всичко е наред, отиди на специалист, който да ти каже как да подобриш кръвообращението си. От студени крака не се умира, но определено не е приятно постоянно да си така.

 

Ако видиш раничка при краката, която трудно и бавно зараства, задължително трябва да изследваш кръвната си захар, защото е възможно да страдаш от диабет. Раната не може да зарасне поради небалансираните глюкозни нива.

 

Подутите крака могат да се дължат вследствие на бъбречна недостатъчност или лоша бъбречна функция. Възможно е да става въпрос и за странични ефекти на лекарства и взаимодействията между тях.

 

Ако забележиш нещо от изброените по-горе неща или друго, което не ти се струва нормално и те притеснява, задължително се консултирай със специалист.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия