Смути - здравословна, вкусна и витаминна бомба

2015-03-11 13:53:00
Смути - здравословна, вкусна и витаминна бомба
Снимка: thinkstockphotos.com

От известно време насам смутитата станаха доста известни. За повечето хора това е нещо като шейк, но не съвсем, и са прави. Смутито представлява гъста напитка, направена в пасатор или блендер, в която има плодове, зеленчуци или и двете. Може да се добавят още прясно или кисело мляко, фурми, чиа, мака, годжи бери, водорасли и други полезни вещества. Повечето смутита се състоят от течност (база); плодове, зеленчуци или и двете заедно; лед, когато времето навън е горещо.

 

Разликата между смутитата и шейковете е, че при вторите има добавена захар или сладолед. При смутито се използва сладостта на плодовете и поради тази причина е по-нискокалорично и полезно за здравето. При фрешовете също няма добавена захар, но при тях за разлика от смутитата, няма парченца плодове, а само сок.

 

Кога се е появило смутито?

 

За пръв път продажбата на смутита се е осъществила през 30-те години на 20-ти век в САЩ. По улиците са се продавали здравословни напитки, направени от смачкани на пюре плодове. 10 години по-късно са се появили и книги с рецепти, като банановото, ягодовото и ананасовото смути са добили популярност.

 

 

Има огромно разнообразие от рецепти. Дори не е нужно да следваш някаква рецепта, може да си направиш смути по твой вкус, като сложиш в пасатора/блендера продуктите, които обичаш. Ако искаш смутито ти да е сладко, трябва да наблегнеш на сладките плодове, ако искаш да се отървеш от излишните килограми, добре е да заложиш на зеленчуците.

 

Смутито може да бъде по-течно или гъсто, като това зависи от твоите лични предпочитания. Ако предпочиташ да е по-гъсто, трябва да сложиш по-малко течност, и обратното. Ако тренираш усърдно и искаш да се сдобиеш със здраво тяло, може да добавиш към смутито си протеинова пудра, както и други витамини и здравословни добавки.

 

Какви видове има?

 

Зеленчуково – при него има само или основно зеленчуци;

Плодово – при него има само или основно плодове;

Зелено – при него има по-голямо количество зелени зеленчуци – спанак, маруля и т.н;

Здравословно – при него се използват плодове и зеленчуци, които имат най-благоприятен ефект върху тялото. Идеален заместител на плодовете и здравословните добавки;

Смути за отслабване – използват се нискокалорични плодове и зеленчуци, зелен чай и кофеин, които забързват метаболизма и намаляват апетита.

 

Как се приготвя смути?

 

Когато съдържа в себе си цитрусови плодове и мляко, трябва да се консумира в същия ден, като е най-добро непосредствено, след като е направено. Някои плодове правят повече пяна, която може да отстраните с малка лъжичка, ако ви пречи. Може да консумирате смутито си директно от чашата или с помощта на сламка.

 

Няколко добре познати рецепти:

 

Бананово смути


 

Продукти за 2 порции:

 

1 банан

250мл. прясно мляко

половин чаена лъжичка канела

1 ч.л. течен мед

150мл. вода

 

Поставяш всички продукти в блендера и разбиваш до хомогенна смес. Добре е са използваш добре узрели банани. Може да замениш прясното с кисело мляко.

 

Ягодово смути


 

Продукти за 2 порции:

 

200 грама пресни ягоди

100 мл. студено прясно мляко

100 грама студено кисело мляко

2 супени лъжици течен мед

 

Поставяш продуктите в блендера и разбиваш до образуването на хомогенна смес. Вместо мед може да използваш агаве.

 

Зелено смути


 

Продукти за 2 порции:

 

100 грама пресен или замразен спанак

1 ябълка

2 моркова

половин лимон

 

Разбиваш всички продукти в блендера до хомогенна смес. 


Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия