iPhone-ите стават средство за медицински изследвания

2015-03-10 12:30:00
iPhone-ите стават средство за медицински изследвания
Снимка: Reuters

На пролетното си събитие в Сан Франциско Apple представи дългоочаквания смарт часовник Apple Watch, новия свръхтънък модел MacBook и разказа за инициативата, насочена към общественото здравеопазване – приложения, които превръщат 700-те милиона iPhone-a в света в средства за медицински изследвания.

 

Платформата с отворен код РисърчКит на Apple е нова софтуерна рамка за приложения, които използват съществуващите сензори и инструменти на iPhone-ите, за да събира данни за здравето и заболяванията на хората. Отвореният код на платформата ще даде възможност на многобройни медицински специалисти да разработват приложения за собствените си изследователски проекти.

 

 

Apple първоначално предлагат 5 разработени приложения, насочени към болести като рак на гърдата, диабет, астма, болест на Паркинсон и сърдечно-съдови заболявания. Апликацията за болестта на Паркинсон може да отчете леки трептения чрез обикновен гласов рекордер и пръстов тест върху сензорния екран на смартфона. Идеята е Apple да осъществи връзка между медицинските изследователи и потребители, желаещи да се включат в събирането на данни. Петте налични за момента апликации ще дадат възможност традиционните здравни проучвания да станат по-всеобхватни и да излязат извън ограниченията на лично присъствие и попълване на тестове на хартия.

 

При хората, които имат хронични заболявания, приложенията улесняват ежедневното проследяване и отчитане на здравословното им състояние и прилаганото лечение. За изследователите предоставените данни ще премахнат нуждата от преглеждане на множество въпросници на харния, попълвани от доброволци.

 

"Вече ще можем да ангажираме безпрецедентен брой индивиди в големи географски райони, които поради ограниченията не са били в състояние да участват в здравни изследвания", казва Рей Дорси, професор по неврология от Медицинския колеж към университета на Пенсилвания.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия