Защо пукат ставите ни и опасно ли е за здравето?

2015-02-12 16:18:00
Защо пукат ставите ни и опасно ли е за здравето?
Снимка: thinkstockphotos.com

На всеки му се е случвало да чуе или усети щракване на някои части на тялото си в различни моменти – след като стане от леглото рано сутрин, докато загрява за тренировка, при раздвижване след дълго заседяване или без причина.

 

Защо щракат ставите?

 

Не може да се даде точен отговор на този въпрос, но в науката има много теории относно това. Ставите са покрити от ставни капсули, които съдържат синовиална течност, играеща ролята на лубрикант и съдържаща хранителни вещества, предназначени за съседните костни повърхности. В нея има различни по вид и състав газови молекули.

 

Когато човек раздвижи съответните мускули или се протегне, разтягането на ставната капсула води до намаляване триенето вътре в нея. Образува се вакуум, който е изпълнен с газове, които вече са разтворени в синовиалната течност. В това празно пространство се образува газово мехурче, което се разпуква и се получава звукът, който сме чували стотици пъти.

 

 

Пукането не може да се повтори веднага, колкото и да се опитваш, защото газовете в ставната течност трябва да се разтворят отново, което ще стане след около 20 минути.

 

Според други специалисти пукането се причинява от сухожилията по време на разтягането при контакта им с близки тъкани. Трети пък са на мнение, че става въпрос за процеси, които са свързани с налягането и енергията на тези места.

 

Степента на разтягане на ставите и амплитудата са от важно значение за появата или липсата на пукане. При някои хора щракането не може да се постигне поради неспособност да се намали триенето в ставите им, да се отпуснат съседните мускули и заради прекалено къси ставни връзки.

 

При някои хора пукането се случва често, при други значително по-рядко. Ако прищракванията са еднократни и не се повтарят скоро след това, най-вероятно става въпрос за някаква травма – навяхване/скъсване на ставни връзки и сухожилия, счупване на кост или изместване на някоя става. Тук става въпрос за патологична проява, която обикновено е придружена с болка.

 

Многократното безболезнено пукане се счита за нещо нормално и често се усеща при разгряване преди тренировка.

 

Често повтарящото се прищракване може да е в резултат от сериозни травми и заболявания като остеоартрит, скъсан менискус, хипермобилни стави, дегенерирали хрущяли и т.н.

 

Има хора, които обичат да си пукат пръстите на ръцете. При някои от тях обаче това се превръща в навик и може да доведе до най-различни травми, които могат да бъдат излекувани само от специалист. При други прекомерното пукане може да доведе до отслабване на съответните крайници.

 

В крайна сметка става ясно, че пукането на пръстите, крайниците, врата и т.н. не е опасно за здравето, ако не се прекалява с него.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия