Как лесно да преминеш от нездравословно към здравословно хренене

2015-01-27 13:31:00
Как лесно да преминеш от нездравословно към здравословно хренене
Снимка: Dreamstime

От известно време искаш да промениш хранителния си режим и да започнеш да се храниш здравословно. Сигурно ти се струва трудно да се откажеш от вкусните пици, хамбургери, дюнери и т.н., но ако направиш промените плавно, ще успееш и лесно ще свикнеш с новия режим. Виж какво е нужно да промениш, за да започнеш да водиш здравословен начин на живот:

 

Ден без месо – хубаво е поне веднъж седмично да се храниш като вегетарианец. Месото може да ти е вкусно, но в днешно време е трудно да намериш такова, което не е блъскано с хормони, стимуланти, антибиотици и т.н., а те са изключително вредни за човешкото здраве. Затова се опитай веднъж седмично да се храниш основно с плодове, зеленчуци, бобови култури и т.н.

 

Повече вода – ако си от хората, които все още не са свикнали да пият достатъчно вода, трябва да промениш навиците си и да поддържаш тялото си хидратирано. Също така, когато си гладен, преди да посегнеш към някакво ядене, изпий една чаша вода. Често се случва да бъркаме глада с жаждата. Изчакай да мине половин час и ако още си гладен, хапни нещо.

 

 

Хапни нещо ново – колко често ти се случва да ядеш нещо, което никога не си пробвал? Има такова разнообразие от ястия, че е грехота да консумираш добре познати храни. Постарай се веднъж седмично да опитваш нещо ново – плод, зеленчуци, ястие, подправки и т.н. Ще откриеш колко разнообразна е световната кухня и колко вкусни неща съществуват, които никога не си опитвал.

 

Консумирай любимите си храни – обичаш спагети, а не си ял скоро? Направи си и им се наслади. Разбира се, не ги прави висококалорични, а избери здравословна рецепта, която пасва на новия ти режим на хранене.

 

Ден без алкохол – това може да е същият ден, когато не хапваш месо, а може да си избереш и някой друг. Не забравяй, че в алкохола се съдържат доста празни калории, които директно ти се лепят на дупето, особено ако хапваш вкусни мезета, докато го консумираш.

 

Хапвай повече зеленчуци – за да бъде менюто ти наистина здравословно, трябва да наблегнеш на консумацията на зеленчуци. Препоръчително е да ги консумираш сурови или леко задушени, за да не загубят полезните си вещества.

 

Намери здравословни алтернативи – всяко вкусно изкушение си има своите здравословни алтернативи. Да, те нямат същия вкус, но пак е нещо.

 

Ден за глезотийки – имай един ден от седмицата, в който спокойно можеш да си позволиш да хапваш, каквото поискаш. От теб зависи дали ще прекаляваш или ще се храниш в границите на разумното. Важното е да знаеш, че съществува такъв ден и да не изпитваш вина, когато хапнеш от любимата си торта или си поръчаш порция пържени картофки. С времето сам ще си налагаш разумни ограничения, за да не съсипваш поставените резултати.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия