Представителките на нежния пол се сблъскват с цикъла си веднъж месечно. Тези няколко „кървави“ дни не са особено приятни, но определено се свиква. Виж кои са най-често задаваните въпроси, които вълнуват момичетата:

 

Защо ме боли вагината, когато съм неразположена? - причината е кръвотечението. Неприятното усещане се подсилва при употребата на тампони, затова се старай да използваш повече превръзки. Ако болката е нетърпима, консултирай се с гинеколог.

 

Защо умирам от глад преди и по време на цикъл? - това е, благодарение на твоите хормони, които в този период от месеца бушуват яко.

 

 

Защо цикълът ми е нередовен? - причините за това могат да бъдат много, но вместо да гадаеш и да подлагаш здравето си на риск, по-добре отиди на преглед.

 

Защо кръвта в началото е тъмно червена? - възможно е дори да изглежда като черна, защото се е задържала известно време във влагалището и това е променило нейната киселинност.

 

Защо имам големи съсиреци кръв по време на менструация? - това е нещо напълно нормално и не бива да те притеснява. Те обикновено се появяват първите дни и после изчезват. Ако обаче ти изглеждат прекалено големи или се появяват в края, а не в началото на менструацията, по-добре отиди на гинеколог, може да става дума за миома или ендометриоза.

 

Как да отложа цикъла си? - най-лесно и сигурно става с употребата на противозачатъчни хапчета, но преди да си ги купиш от аптеката, трябва да отидеш на преглед и да ти предпишат тези, които са най-подходящи за теб. Но не отлагай цикъла си за щяло и нещяло, защото е възможно да го направиш нередовен и да си създадеш излишни ядове.

 

Мога ли да правя секс по време на цикъл? - да, можеш, но не е препоръчително да го правиш, защото тогава шансът да си лепнеш някоя инфекция е много по-голям. Също така ще изцапате чаршафите с кръв, ако се намирате в леглото. Ако все пак ти се рискува и гаджето ти няма нищо против, че си неразположена, направете го в банята под душа.

 

През колко часа да сменям тампоните си? - препоръчително е да го правиш през 2-3 часа, особено в първите няколко дни от цикъла. После може да го правиш през 4-5 часа, но не през повече, защото е вредно кръвта да се задържа дълго време в тялото ти.

Автор: Ралица Солакова