Трикове, чрез които да намалим апетита си [част първа]

2014-12-02 17:36:00
Трикове, чрез които да намалим апетита си [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Понякога се тъпчем с излишни калории, само защото ни е скучно, нервни сме или очите ни са лакоми. Често пъти можем да минем с много по-малки количества храна и без купищата пържени картофи и други вредни храни. Има как да намалим храненето си и сега ще ви разкажем повече.

 

Дъвчете дъвка, докато сте в супермаркета. Чували ли сте, че не е добра идея да пазарувате, когато сте гладни? Това е съвсем вярно, защото така купувате продукти, които иначе не бихте взели. Мислите, че можете да изядете огромно количество, а когато седнете на масата се оказва, че само преяждате. Следващият път, когато пазарувате, дъвчете дъвка. Това определено ще ви помогне, защото подсъзнателно ще пренебрегнете глада. Така ще си купите по-малко ненужни продукти като безалкохолни, калорични снаксове и чипсове и сладкиши.

 

Първо здравословните храни! Когато сте вкъщи и се чудите какво ви се хапва, изберете здравословното ястие. Вместо да си хапнете чипс, изберете салата плюс домашно приготвена храна. Така ще се заситите и вероятно няма да имате място за чипса или сладкишите. Постарайте се да си приготвите голяма порция салата, която да запълни стомаха ви, за да се почувствате сити.

 

Вредната храна не е по-евтина. Помислете си колко пари бихте дали за вредна храна и колко ще струва един засищащ и вкусен обяд. Понякога се заблуждаваме, че можем да спестим пари като си вземем бърза храна. Това изобщо не е вярно, сметнете кое колко струва и ще се мотивирате да ядете по-здравословно.

 

Не гледайте кулинарни предавания. Ако искате да се научите да готвите, използвайте книга или рецепти от интернет. Откажете се от готварските предавания, защото те само възбуждат ненужно апетита ви. Заменете тези програми с други, така ще огладнявате по-малко.

 

Използвайте сини чинии. Може да ви звучи много странно, но това наистина ще ви помогне за намаляването на апетита. Вероятно не ви се е случвало да ви сервират в сини чинии, особено в ресторант. Доказано е, че ако се храним в сини чинии, ядем по-малко.

 

Използвайте по-малки чинии и купи. Размерът при чиниите има значение, защото така ще си мислите, че ядете повече. По един начин изглежда 200 грама ориз, сервиран в голяма чиния. Но по съвсем различен начин ще седи същото количество в два пъти по-малка купичка. Идеята е, че понякога размерът на чинията ни кара да я препълваме, така ядем с около 45% повече и то без да имаме нужда.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия