Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Често пъти я пренебрегваме, но тя изисква много грижи. За да имаме красива и здрава кожа, трябва да положим усилие. Със сигурност, тялото ни ще ни се отблагодари. Затова трябва да сме внимателни при подбора на продукти и при ежедневните процедури. С идването на зимата, трябва да променим грижите, които полагаме за кожата си. Не е добра идея да се грижите за нея по същия начин през цялата година. Сега ще ви разкажем повече и ще ви дадем някои полезни съвети.

 

Кожата има нужда от хидратация. През лятото кожата има нужда от влага, но не само тогава. През зимата трябва много добре да хидратираме кожата си. Истината е, че постоянно влизаме и излизаме като редуваме топло със студено, а това се отразява много зле на кожата. Освен това ветровете и студеното време я изсушават допълнително.

 

За да се предпазите от изсушаване и лющене на кожата, пийте повече течности, най-вече вода. Пийте по-малко алкохол и кафе, защото те дехидратират организма. Хранете се с по-мазни храни, като например мазна риба (сьомга, херинга). Те се отразяват много добре на кожата. Сменете олиото с ленено масло, което е чудесен източник на Омега-3 мастни киселини. Преработените въглехидрати като белия хляб и макароните не са добра идея, заменете ги с пълнозърнест хляб и овесени ядки. Добра идея е да приемате повече витамини А и Е, които влияят чудесно на косата, кожата и ноктите.

 

Почистване. Ако в последно време, метеорологичните условия влияят зле на кожата ви, вероятно тя е изсушена. Трябва да я почиствате добре, за да премахвате мръсотията, както и мъртвите клетки. Добра идея е да ползвате маска, пилинг и гел/пяна за почистване. Маската можете да нанасяте през седмица, до десет дни. Не е хубаво да правите маски много често. Пилингът може да се прави два пъти седмично, за да премахнете мъртвите клетки. Измивен гел (пяна) използвайте всеки ден. Ако кожата ви е суха, използвайте само вечер, ако имате мазна кожа, добре е да го нанасяте сутрин и вечер.

 

Слънцезащита. Не бива да пропускате слънцезащитата през зимата. Тогава отново има слънчеви лъчи и те са вредни. Затова използвайте крем за лице. Повечето дневни кремове имат слънцезащитен фактор, затова не използвайте нощен крем през деня. Кремът трябва да е хидратиращ, не е задължително да е мазен. Внимавайте с мазните кремове, защото могат да запушат порите на лицето ви.

Автор: Nadejda Atanasova