Червената боровинка - един от най-полезните плодове

2014-11-14 15:54:00
Червената боровинка - един от най-полезните плодове
Снимка: freedigitalphotos.net

Чували ли сте за червената боровинка? Тя е един вкусен и много полезен плод, който често пренебрегваме. Червената боровинка е известна от много векове, а днес усилено се употребява във фармацевтичната индустрия. Сега ще ви разкажем повече за нея.

 

Днес червената боровинка е известна с многобройните си здравословни ефекти. Особено значима е способността й да предотвратява инфекциите на пикочните пътища. Този вид боровинки са едни от най-големите и напълно естествени източници на витамин С, поради което могат успешно да предпазят организма от вирусите през зимата и да засилят имунитета.

 

Плодовете й притежават диуретично и дезинфекциращо действие, ето  защо те се прилагат успешно при лечението на камъни в бъбреците, подагра, ревматизъм, пиелонефрит и цистит. Плодовете оказват забележителна положителна роля при болестта на Алцхаймер и други болести. И не на последно място, червената боровинка е добър източник на важните за метаболизма Омега-3 мастни киселини. Плодчетата са богати освен на витамини, микроелементи и минерали, още и на флавоноиди, есенциални мастни киселини - линолеова киселина (омега-6), алфа линолеова киселина (омега-3), каротеноиди и фитостероли.

 

Червените боровинки са мощни антиоксиданти. Те помагат за понижаване на холестерола и защитават клетките от увреждане. Доказано е, че червените боровинки спомагат за намаляване на зъбната плака и сокът може да възпрепятства натрупването на бактерии в устата. Те са и силно противораково средство.

 

 

Приемът на червена боровинка може реално да намали риска от сърдечни заболявания и е надеждна превенция на сърцето. Ежедневната консумация на техния сок намалява нивото на лошия холестерол.

 

Танините, които са съдържат в плодовете имат противосъсирващ ефект и спомагат успешно за премахването на широко разпространените уринарни инфекции. Инфекциите на пикочните пътища (цистит или уретрит) засягат много от жени между 18 и 40 годиш на възраст.

 

Едно от най-ефикасните средства за справяне с неприятното възпаление, е приемането на сок от червена боровинка. Според проучвания 300 мл сок от червени боровинки предпазва от бактериални инфекции на пикочния тракт. Това се дължи на факта, че боровинките възпрепятстват захващането на бактериалните агенти по стените.

 

При жените бактериите - причинители на възпаленията. се придвижват по-лесно до пикочния мехур и те са по-податливи на уроинфекции - поради това, че анатомично уретрата им е много по-къса, отколкото при мъжете.

 

За да се можем да се предпазим от подобни инфекции, на първо място трябва да предотвратим растежа и размножаването на бактериите вътре в уретрата и пикочния мехур.

 

В САЩ са проведени 2 независими едно от друго проучвания, които показали идентични резултати - приемът на червена боровинка оказва изключително благоприятно влияние върху отделителната система и спомага за лечението на всички инфекции. Ешерихия коли е типът бактерии, които са най-честият причинител на този тип инфекции.

 

Прикрепянето на активния агент от плодовете към тъканите помага и за дългосрочната превенция на подобни проблеми. Доказано е, че жените, които редовно пият пресни сокове от боровинки, страдат много по-рядко от инфекции на уринарния тракт.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия