Чувал ли си за растението арника?

2014-11-15 11:01:00
Чувал ли си за растението арника?
Снимка: freedigitalphotos.net

Чували ли сте за растението арника? Всъщнсот това е едно непознато за много хора, но наистина полезно и очарователно растение. Арниката (Arnica montana) е тревисто растение, което е с височина между 15 и 60 см, а цветовете му имат силен и много приятен аромат. Родината на растението е Европа. Арниката предпочита влажните, не много богати почви, но преди всичко обича много височините. Ароматното цвете расте при надморска височина от 600 до 3000 м.

 

Първите сведения за лечебните свойства на арниката са от началото на 16 век. Арниката е една от най-известните билки в хомеопатията. Високо се цени нейното болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Извлекът от цветовете, пресни или сушени, се използва в традиционната медицина, най-вече за премахване на болките в ставите и мускулите.

 

Мощната лечебна сила на арниката се крие в нейните съставки. В красивите цветове на билката се таят цели 150 на брой активни вещества. Навярно най-важната от тях е силициевата киселина, която позволява на арниката да оказва толкова сипна лечебна и възстановяваща сила. Силициевата киселина е изключително важна в случаи на мускулни и тъканни травми, защото именно тя активизира самолечителните сили на организма. Активната съставка в екстракта е сесквитерпен лактон, която действа като натурален анестезик и спомага за лечението на възпаленията.

 

Прилага се външно при артритни болки, изгаряния, язви, екземи, както и върху болезнени места в областта на гладката мускулатура. Голямата сила на арниката е да разнася кръвонасядания, с което помага на организма да абсорбира натрупаната в засегнатите тъкани кръв. Арниката активира белите кръвни телца и стимулира кръвообращението в областта на подутите, възпалени или натъртени стави и мускули, убивайки бактериите и ограничавайки възпалитепните процеси.

 

Арниката се прилага също и веднага след травми — за преодоляване на шока, разнасяне на отоците и кръвонасяданията и за предотвратяване на инфекциите. Екстракта се препоръчва и след раждане, при хирургични или стоматологични интервенции. Има изключително благоприятно въздействие при мускулни болки от претоварване със спорт или физически труд. Успокоява болките и възпаленията след слънчеви или битови изгаряния и ухапвания от насекоми. Арниката е много полезна билка с разностранни приложения - незаменимо средство за облекчаване на болки от различен характер при непредвидени ситуации или неочаквани инциденти.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия