Кои козметични продукти могат да ти навредят, вместо да ти помогнат

2014-11-12 15:14:00
Кои козметични продукти могат да ти навредят, вместо да ти помогнат
Снимка: thinkstockphotos.com

В днешно време на пазара има огромно разнообразие от козметични продукти. Много е важно да използваш такива, които наистина ти помагат, а не увреждат кожата ти. За съжаление, в доста козметични продукти има опасни съставки. Виж кои вещества са опасни и в кои продукти най-често се съдържат:

 

Състаряващи съставки – те се съдържат в доста лосиони, кремове и душ гелове. Става въпрос за емулгаторите – вещества на базата на сапуна, които смесват съставките на мастна и водна основа и по този начин превръщат течността в хомогенна смес.

 

 

След като тези вещества попият в кожата и водата се изпари, емулгаторът остава по нея и я изсушава. А със сигурност знаеш, че сухата кожа старее по-бързо. Други вещества, които водят до състаряване и се съдържат в доста продукти, са стеарат, цетеарет, полисорбат, цетеарил и др. Ако използваш прекалено често любимите си козметични продукти, рискуваш да си докараш кожно раздразнение.

 

Единственият естествен емилгутор е лецетинът. Той се съдържа във всички био продукти.

 

Ексфолиант – той има за цел да почисти лицето в дълбочина и съдържа в себе си груби частици, които премахват мъртвите клетки.

 

Повечето ексфолианти съдържат в себе си назъбени частици – натрошени костилки от праскови и орехови черупки, които не почистват кожата, а порязват лицето. Ти може да не ги виждаш с невъоръжено око, не те са достатъчно големи, за да може през тях да проникнат бактерии. Това води до зачервяване, пъпки и възпаление на кожата. Много хора, които се оплакват от акне, всъщност използват прекалено агресивни ексфолианти. Ако и ти си един от тях, преустанови употребата на тези продукти.

 

Канцерогенни съставки – повечето козметични продукти имат дълъг срок на годност, благодарение на съдържащите се в тях парабени. Те обаче могат да бъдат опасни за здравето при продължителна употреба. Парабените са в състояние да ти разбъркат хормоните.

 

Докато емулгаторите само състаряват кожата, техният вторичен продукт 1,4-диоксан може да причини рак. Няма да намериш тази съставка написана на етикета на който и да е козметичен продукт, но бъди внимателна за съставки, които предполагат неговата наличност – полиоксиетилен, полиетилен, полиетиленов гликол, всяка дума, която завършва на „-ет“ или „-оксинол“.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия