През есента трябва да отделяме специално внимание на тялото си и да се грижим повече. Студът и вятърът влияят на кожата и косата. Как да се грижим за тялото си през есента?

 

Лице. Веднъж седмично поглезете кожата на лицето си с парна баня с билки, след което направете пилинг и подхранваща маска. То ще ви се отблагодари с кадифена мекота. През есента е необходимо и овлажняване - пазарът предлага богат избор от козметика, но можете да си приготвите и нещо вкъщи. Например маска от извара, сода и овесени трици: смесвате 2 ч.л. извара, 1 ч.л. трици и щипка сода, нанасяте на лицето и след 20 минути измивате с топла вода.

 

 

Очи. Грижата за тях започва от миглите, които също се нуждаят от маска. Най-простата е растителното масло, нанесено внимателно на клепачите. Евтино и изключително полезно. Можете да използвате всякакви масла, към които да добавите течни витамини Е и А. Ако очите ви са подпухнали, най-добре действат компреси с тампончета, навлажнени с настойка от градински чай, копър или лайка - 10 минутки, след което измивате с хладка вода.

 

Шия и деколте. В домашни условия можете да си я приготвите от портокали. Вземате един плод, почиствате го и го разбивате на каша, която нанасяте на шията и областта на деколтето. Покрийте с марля, оставете да действа 15 минути и измийте с топла вода. Накрая нанесете подходящ крем. Тази зона е най-нежната част от тялото, затова и грижата за нея трябва да е най-деликатна. Не забравяйте всекидневно да нанасяте овлажняващи кремове, а веднъж седмично да правите маска.

 

Нокти. Есента има способността да ги прави слаби и чупливи. Можете да ги заздравите, като си правите бани на ръцете с морска сол или с растително масло, витамин А и лимонов сок.

 

Стъпала. Те са в стрес от наложителното носене на затворени обувки. Най-лесният начин да им върнете силата след напрегнат работен ден е да ги потопите в студена вода или да ги обтриете с парче лед. След подобна процедура е добре да полежите поне 10-15 минути, като поставите краката на по-високо място от тялото. Не забравяйте и за подходяща успокояваща козметика - изборът в търговската мрежа е богат.

 

Коса. През този сезон тя има нужда от истинско подхранване, тъй като бързо губи блясъка си и става по-безжизнена. Ето една простичка домашна маска за коса, състояща се от една-единствена съставка - мед. Нанесете го на скаппа и косата, поставете отгоре шапка за баня и завийте главата си с хавлиена кърпа. Оставете да действа 20-30 минути и измийте с топла вода.

 

Тяло. Най-важната есенна процедура за него е масажът. Желателно е да се използват всякакви етерични масла, които премахват напрежението и даряват тялото със свежест, енергия и стегнат вид. Редовният масаж помага и в борбата с есенната депресия. 

Автор: Nadejda Atanasova