Полезните ефекти от консумацията на просо

2014-10-25 14:00:00
Полезните ефекти от консумацията на просо
Снимка: freedigitalphotos.net

Знаете ли, че просото е изключително полезна зърнена култура? Знаете ли, че то съдържа много мазнини и помага за отделянето на антибиотици от организма? А знаехте ли че диетолозите също така горещо го препоръчват?

 

Добре е обаче да знаете и че когато го купувате, трябва да избирате просо грижливо и внимателно според неговия цвят. Ако то е в ярко жълт цвят, тогава спокойно може да вложите парите си в тази полезна суровина. Ако е бяло или белезникаво, то и получената от него храна ще е безвкусна и не особено полезна. Почистените зърна се усвояват добре, отлично се сваряват и са идеален продукт за приготвяне на каши и различни печива. Впрочем, просото бързо се разваля, затова е добре да проверявате срока на годност на опаковката.

 

 

Ето и някои от най-значимите причини, поради които си заслужава редовно да се хапва от тази полезна храна. Просото не предизвиква алергии, усвоява се отлично, затова е подходящо дори за хора, страдащи от всякакви стомашни болести и смущения.

 

Съдържа много нишесте, протеини, полезни аминокиселини и мазнини, фибри и захар, витамини и фосфор, магнезий и калий – или всички незаменими въглехидрати, белтъчини, минерали и микроелементи, необходими за нормалното функциониране на тялото ви в интензивната тийнейджърска възраст.

 

По съдържание на белтъчини просото превъзхожда дори ечемика и ориза. Полезните и ненаситени мазнини в него са толкова много, че отстъпва единствено на овеса. Витамин „В” в просото е повече, отколкото в останалите зърнени култури, а съдържанието на фолиева киселина надхвърля това в царевицата и пшеницата. Дори месото няма толкова фосфор, колкото просото. В него има и много йод, натрий, бром и цинк.

 

Просото дава сила, подобрява тонуса и гони стреса. Укрепва мускулите и е отлично средство против нередовен стомах. С него няма да имате проблеми, породени от досадния запек. Изхвърля от организма гниещите продукти, особено полезно е да се консумира по време на лечение с антибиотици. Пречиства черния дроб и нормализира работата му.

 

Просото има действие, което улеснява уринирането и се препоръчва при хора, задържащи течности в организма (особено ако обичате храни, прекомерно наситени със сол, като бургери, дюнери и пици). Отлично средство при заболяване на бъбреците, тъй като помага за отделянето на излишните течности.

 

Добре е да се консумира при счупване на кости или увреждане на меки тъкани, защото способства бързото им възстановяване. Просото е отлично средство за лесно зарастване на рани. Зърнената култура има общо укрепващо действие и изхвърля от организма ненужните токсини. Ако имате възпаление на вътрешни органи, добре е по-често да хапвате просо.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия