Връзката между порцията храна и физическата активност

2014-10-11 12:55:00
Връзката между порцията храна и физическата активност
Снимка: freedigitalphotos.net

Важно е да представим храненето като градивен елемент на мечтаното ви тяло. С няколко думи ще ви обясним как действа храната на тялото ви. Изяденото съдържа калории. Калориите са енергия. Те не се използват от тялото ни само за физическата му активност, а за всички негови функции. С други думи, дори да седите цял ден пред компютъра вие ще изгорите доста калории само защото тялото ви е живо.

 

И така, ако тялото ви днес изгаря 2000 кило калории, а вие приемате 2500, то тези 500 калории ще бъдат превърнати в мазнини просто защото не са усвоени. Ако пък приемате 1800 калории, то тези 200 калории ще бъдат изгорени от натрупаните мазнини и по този начин ще отслабнете. Ето колко лесно е всичко! Съвет : Без значение дали искате да качвате или да сваляте, не прибягвайте до резки калорийни промени. Това може да доведе до редица проблеми с тялото ви!

 

 

Нека опишем в няколко прости стъпки, от какво трябва да се състои храненето ви преди тренировка. То трябва да се състои от стабилно количество протеин и нормално количество въглехидрати, които да не бъдат прости (бързи)! Защо? Защото простите въглехидрати повишават нивата на инсулин и е възможно да доведат до сънливост, а точно това не искате да се случва по време на вашата тренировка. Какви храни да ям в такъв случай? Кисело или прясно мляко с малко овесени ядки е страхотен вариант. Омлет от няколко яйца също. Пържола със салата също.

 

След като вече имате идея какво да бъде менюто ви преди физическа активност, важно е да има и същата компилация от отговори, но с предложения за след тренировка. Ето ви един списък от възможни решения: яйца – било то варени, направени на омлет или пържени с филия хляб (пълнозърнест). Салата с пържола (по възможност пилешка). Прясно мляко с овесени ядки (може да добавите и плод). Кисело мляко с овесени ядки (може да добавите и плод). Кафе с мляко (приемливо е, особено ако чистите мазнините в коремната област). И още нещо - при храненето ви преди тренировка избягвайте простите захари и храните, които се усвояват бързо от организма. Това ще рече – бял ориз, захар, картофи, бял хляб и др.

 

След като се нахраните, тялото ви хвърля енергия за да преработи и усвои храната. А ако го претоварите с голямо количество храна и минути по-късно искате от него да вдига тежко или пък да тича какво ще се получи ? Ще се провалите. Тялото ви ще каже „върви по дяволите” и тренировката ще бъде опропастена. Възможно е да повърнете, да ви заболи стомаха, да нямате сила да тренирате. Затова се старайте порцията да бъде малка, храната да не бъде богата на мазнини и да изчакате около 60-90 минути преди тренировка.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия