Забравете диетите - отслабвайте, като си говорите сами

2014-10-11 12:00:00
Забравете диетите - отслабвайте, като си говорите сами
Снимка: freedigitalphotos.net

Били ли сте някога на диета? Вероятно повечето хора ще си признаят, че са спазвали определен хранителен режим с цел загуба на тегло. Проблемът е, че основно жените, са склонни да спазват всякакви мъчителни диети, стига да има резултат. Но за съжаление, повечето диети нямат траен резултат и скоро всички загубени килограми се връщат. Другият минус на повечето хранителни режими е, че са крайно изтощителни. Така се мъчите, броите калории и се ограничавате от всякакви вкусотии. Но вече е факт нова хитова диета – отслабваш, докато си говориш сам.

 

Оказва се, че диетата не е равносилна на глад. Методът е наречен „диета на говоренето със себе си“ и се смята, че може да победи наднорменото тегло, като се изкоренят вредни навици и поведение, които водят до напълняване.

 

 

Според Джон Ричардсън, който е създател на този план, има много причини, поради които на хората им е трудно да отслабнат. Но основната е, че повечето диети са твърде ограничителни. Според него, затлъстяването трябва да се категоризира като поведенчески проблем и чак тогава ще бъде намерено правилно решение за отстраняването му. Според него, основните проблеми, свързани с наднорменото тегло са вярванията и асоциациите и те пораждат епидемията от затлъстяване.

 

Ричардсън смята, че човек трябва да се храни под часовник. Освен това, според него е важно да се гледа на захарта и мазните храни като на храни, които не трябва да консумираме често. Лечението се основава на самовнушение и разговори със себе си.

 

Авторът на този режим сравнява отслабването с лекуване на счупен крак. Идеята е, че няма да се излекуваме от фактура, ако пием болкоуспокояващи. Същото за него и отслабването с диети. Ричардсън смята, че единствено промяната в навиците на човека, може да го отърве от затлъстяването.

 

Ричардсън е разработил система, която включва идентифициране на лошите поведения и отказване от тях, чрез говорене. Според него, говоренето със себе си е олицетворение на вътрешния глас и често говорим по този начин без да го съзнаваме. Трябва да осъзнаем този разговор и да се самоубеждаваме.

 

Например, ако имате лошия навик да хапвате късно вечер или нощем, трябва да осъзнаете, че това е вреден навик. След това трябва да започнете да се убеждавате, че не е редно и да престанете да го правите. С течение на времето ще се отучите от тези навици и ще започнете да сваляте килограми.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия