Защо жените не бива да премахват изцяло мазнините от менюто си

2014-09-21 14:01:00
Защо жените не бива да премахват изцяло мазнините от менюто си
Снимка: freedigitalphotos.net

Лятото вече отстъпва място на есента. Времето вече не е за къси панталони и разголени дрешки. Въпреки това много жени се сещат, че трябва да направят нещо с тялото си, защото ще дойде другото лято и те отново няма да са във форма за плажни свалки. Проблемът е, че много жени искат резултати веднага, ако може без много усилия и са готови да търпят какви ли не тежки диети, които ги обричат на глад дни наред. Факт е, че тези диети са вредни, а резултатите съмнителни. Сега ще поговорим за мазнините, които са най-големият враг на жените.

 

Когато една жена иска да отслабне, ограничава храната си и изключва изцяло мазнините. Това е доста неприемлива стъпка, но липсата на знания по въпросите на отслабването, кара много жени да правят тази грешка.

 

Мазнините ни трябват! Те са необходими и на двата пола. Мазнините изпълняват важни функции в човешкото тяло. Като за начало те служат за регулирането на половите хормони. Това означава, че ако не приемате достатъчно мазнини може да се сдобиете с нередовен или отсъстващ месечен цикъл. Мазнините са енергийните депа на тялото, чрез тях то „се подсигурява“ за екстремни ситуации. Мазнините служат и като изолация от студа.

 

Не всички мазнини са вредни! Проблемът на жените е, че заклеймяват мазнините като вредни и ги ограничават изцяло или поне така си мислят. Вредните мазнини са трансмазнините, т. е хидрогенираните растителни масла. Пример за това е маргаринът, който е много вреден, но евтин и дълготраен. Използва се в промишлеността за производството на всякакви сладкиши и други храни. Трансмазнините не могат да се обработят от тялото и просто се натрупват в организма. Освен като подкожна мазнина, той се отлага и в кръвоносните съдове, около органите, а това е много опасно за здравето.

 

Полезните мазнини са наситените животински мазнини и мазнините от растителните източници. Погрешно се смята, че животинските мазнини са вредни. Разбира се, ако не прекалявате с тях, няма нищо вредно. Не бива да забравяме, че някои витамини се обработват в организма, посредством мазнините. Такива витамини са А и Е, които са отговорни за красивите коса и кожа.

 

Мазнините от растителни източници съдържат ненаситени мастни киселини – олеинова, линолова и линоленова. Те не се синтезират в организма и трябва да се набавят с храната. Участват в състава на клетъчните мембрани.

 

Най-добре е да не ограничавате до минимум или да изключвате напълно мазнините от менюто си. Старайте се да премахнете вредните трансмазнини, като ограничите готовите сладкиши. По-добре е да си направите домашен кекс с масло и захар, отколкото да ядете купените кексчета, пълни с подсладители и маргарин.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия