Как да спреш да си гризеш ноктите

2014-09-08 14:50:00
Как да спреш да си гризеш ноктите
Снимка: thinkstockphotos.com

Да си гризеш ноктите определено е доста вреден и грозен навик, от който трябва да се отървеш. Повечето хора се сдобиват с него, докато са деца и се отучват към 30-те години.

 

Защо хората си гризат ноктите?

 

Повечето го правят, защото са стресирани, скучно им е, притесняват се или чувстват неудовлетвореност от това, което правят. Хората, които имат този навик, не могат да се контролират и го правят навсякъде - вкъщи, в училище, на работа, в градския транспорт и т.н.

 

 

Гризането на нокти е не само грозен навик, той е и опасен за здравето. Бактериите, които се намират под ноктите се озовават в устата, а това може да доведе до редица инфекции. Също така редовното гризане на ноктите води до увреждане на предните зъби и разваля външния вид на ръцете, което прави изключително лошо впечатление у околните.

 

Как да се отървеш от този вреден навик?

 

Ако си момиче, може да си направиш красив маникюр, който ще ти е жал да развалиш, само за да си гризеш ноктите. Не си слагай обикновен едноцветен лак, отиди на маникюр и си направи нещо готино, което няма как да оправиш, ако тръгнеш да си ядеш ноктите. Най-добре ще е, ако сама си направиш маникюра, защото ще ти е още повече жал да го развалиш, знаейки колко време ти е отнело да го направиш.

 

Ако си момче, може да лакираш ноктите си с безцветен и горчив лак. На пазара има огромно разнообразие от лакове, гелове и кремове, предназначени за хора, които си гризат ноктите. В тях се съдържат витамини и съставки, които допринасят са лечението и укрепването на ноктите. Тези продукти определено ще ти бъдат от полза.

 

През лятото няма как да носиш ръкавици, но остават броени месеци до зимата. Тогава носи ръкавици постоянно, така хем ръцете ти ще бъдат топли, хем няма да си гризеш ноктите. Може да го правиш у дома, докато гледаш филм, защото тогава доста хора неволно си ядат ноктите.

 

Може да опиташ с дъвка. Когато човек дъвчи дъвка, той няма такава потребност да дъвчи още нещо и по този начин ще имаш реален шанс да спасиш ноктите си.

 

 

Носенето на шумна гривна също може да ти бъде от полза. Доста хора гризат ноктите си, без да осъзнават, че го правят. Гривната обаче ще привлече вниманието ти и ще я чуваш всеки път, когато вдигаш ръката си с идеята да започнеш да си ядеш ноктите.

 

Хубаво е да носиш със себе си принадлежности за маникюр. По този начин ще може да си оправиш нокътя с пиличка, ако се счупи, а не със зъби.

 

Всяко едно начинание е по-лесно, когато човек си има компания. Намери още някой, който има този вреден навик, и се опитайте заедно да се отървете от него. Когато и двамата си давате нужната подкрепа, ще ви бъде много по-лесно да се справите и да спрете да си гризете ноктите.

 

Имай предвид, че гризането на ноктите може да е признак на сериозен психологически проблем. Ако въпреки положените усилия, не успяваш да се отървеш от този вреден навик, трябва да се консултираш със специалист.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия