Защо задължително трябва да хапваме яйца

2014-08-25 12:02:00
Защо задължително трябва да хапваме яйца
Снимка: freedigitalphotos.net

Колко често ядете яйца? Повечето младежи си представят яйца, когато нямат нищо сготвено в хладилника, а са гладни. Просто защото яйцата се приготвят лесно и са вкусни, те се приемат за доста обикновена храна, достъпна за всеки. Вероятно и във вашия хладилник винаги има поне няколко яйца. Истината е, че тази храна е много подценявана и някои хора наистина не знаят какво богатство са яйцата.

 

По нашите ширини думата яйце не се свързва с друго освен с кокошето такова, макар и напоследък да се прокрадват по-екзотични варианти, като пъдпъдъче, щраусово или патешко яйце, обикновено с доста по-висока цена.

 

 

Най-популярното кокоше яйце е естествен източник на протеини, мазнини, витамини, минерали и аминокиселини, като съдържа 9 от общо 21 в природата. Тези факти го превръщат в една от основните храни, които българите консумират.

 

Яйцата съдържат не само най-съвършените белтъчни съставки  в сравнение с другите храни, но също така лецитин, който подпомага асимилирането на мазнините. Най-важното е, че подпомагат повишаването нивата на липопротеини с висока плътност, чието прочистващо действие разлага плаката, а от друга страна пренасят холестерина по кръвен път, без да запушват артериите.

 

Едно яйце тежи средно от 60 до 80 г и енергийната му стойност е около 80 ккал. То ни доставя около 6 грама протеин, който е пълноценен, тъй като съдържа всички незаменими аминокиселини. Организмът ни не може да ги синтезира, и единственият начин за доставката им, е храната.

 

Жълтъкът представлява сложен комплекс от протеини и мазнини с висока биологична стойност, много витамини и минерали в балансирани пропорции (витамини А, Д, Е, В1, В2, В6, фолиева киселина, фосфорни соли, желязо, сяра, цинк, кобалт, мед, йод), като някои от тях имат значение за костния метаболизъм. Мазнините са фино емулгирани и се смилат и усвояват лесно от организма.

 

Представляват 11% и включват наситени, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, както и холестерол. Мастно-киселинният състав е изключително благоприятен поради наличието на омега-6 и омега-3 мастни киселини, а съдържанието на мононенаситени мастни киселини е най-голямо.

 

Хапването на едно яйце дневно е задължително. За безвредна се смята консумацията на 6 яйца седмично. Хората, предразположени към атеросклероза, трябва да приемат едно, най-много две яйца седмично. Тези, които имат алергия към белтъчини, трябва да ядат само жълтък.

 

Някои хора смятат, че суровите яйца са по-полезни. Но много трябва да внимавате, ако сте решили да ядете яйцата сурови. Има голяма опасност да се заразите със салмонела. Най-добре е да не рискувате и да приготвяте яйцата, преди да ги консумирате.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия