Защо да се стараем да пием повече вода?

2014-07-21 17:24:00
Защо да се стараем да пием повече вода?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички сме чували колко е важно да пием достатъчно вода, да бъдем хидратирани и да не забравяме, че лятото имаме нужда от още повече вода. Проблемът е, че много хора не обичат да пият вода и не чувстват нужда да поемат по повече от една-две чаши дневно. Това е голяма грешка и със сигурност ви се отразява, макар и да не знаете, че това е от дехидратиране. Сега ще ви посочим какви чудеса може да прави водата и ще се опитаме да ви мотивираме да пиете повече от няколко чаши дневно.

 

По-слаби благодарение на водата! Водата ускорява метаболизма и ви кара да чувствате стомаха си пълен. Заменете калоричните безалкохолни напитки с вода и пийте по една голяма чаша преди всяко ядене. Така ще се засищате по-бързо, защото стомахът ви ще е пълен. Пиенето на повече вода помага на метаболизма да се ускори, особено ако водата е студена. Тялото трябва да стопли водата до 36-37 градуса, колкото е телесната температура. Така се изгарят допълнителни калории. Все пак ви съветваме да не прекалявате със студената вода, особено ако сте били на слънце дълго време, защото може да си навредите, дори да разстроите стомаха си.

 

 

Повече енергия. Ако се чувствате изтощени и без много сила, опитайте да изпиете една-две чаши вода. Дехидратацията може да ви накара да се чувствате изморени. Ако организмът ви е хидратиран добре, сърцето ще изпомпва кръвта по-ефективно и ще се чувствате по-добре. водата помага на кръвта да транспортира кислорода и други важни вещества към клетките.

 

По-малко стрес. Около 70-80 % от мозъка е вода. Ако се дехидратирате, мозъка и тялото ви са под стрес. Ако чувствате жажда, вече сте малко дехидратирани. Пийте вода дори, когато не сте жадни, защото неусетно се обезводнявате.

 

Когато спортувате. Не бива да се дехидратирате, особено когато спортувате, защото ще ви заболят ставите. Колкото и да звучи невероятно, това е факт. Ако не пиете достатъчно вода, ставите не се смазват добре и резултатът е болезнен.

 

Кожата. Ако имате суха кожа, вероятно е, защото системно не пиете достатъчно вода. Кожата е показателна за начина ни на живот, дори за здравословните ни проблеми. Ако усещате кожата си суха, помислете си колко вода пиете на ден. Водата хидратира кожните клетки, като прави кожата мека и със свеж вид.

И все пак, колко е „достатъчно“? Смята се, че човек трябва да пие около 1,5 литра вода на ден. Това количество се увеличава, ако извършвате физически труд, спортувате, както и през лятото. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия