Мирисът се е развил като първо сетиво и е особено тясно свързан с мозъка. Миризмите правят възможно възприятието на нещо, още преди то да бъде видяно, пипнато или вкусено. Има информации, които с вдишването се транспортират в най-старата част на мозъка - лимбичната система. Там повлияват производството на (медиатори) и хормони, като по този начин въздействат също на чувствата и настроенията. Мирисното сетиво е като отворена врата към подсъзнанието, което управлява тайните стаи на нашето съзнание. Там се намират спомените, там възникват чувствата и предпочитанията, там е източникът на радост и креативност.

 

На френския химик Рене-Морис Гатфосе трябва да благодарим, че в началото на 20-ти век е преоткрил за модерната медицина лечебните сили на етеричните масла. Неговата излязла през 1937 година книга „Ароматерапия" и днес продължава да се счита за стандарт в областта си.

 

Първото учебно заведение за новата дисциплина изгражда проф. Паоло Ровести от университета в Милано. Той пише в книгата си „В търсене на изгубените миризми” следното за ароматните субстанции: „Миризмите събуждат чувствата, регулират настроението, управляват мислите и желанията, духът и материята на едно сюрреалистично ниво”. Италианските учени изследвали най-вече влиянието им върху психиката и нервната система. Така най-вече благодарение на работата на проф. Ровести било открито най-ефективното срещу депресия масло - извличаното от бергамот.

 

 

Етеричните масла оказват благотворно действие на духа и тялото. Те могат да подобрят настроението да повишат жизнения тонус и да внесат позитивна енергия в ежедневието. Представяме ви няколко доказани рецепти за наслада на сетивата и придобиване на жизнени сили.

 

Представените по-долу масла оказват особено изявено оздравително, хармонизиращо и отпускащо действие на вегетативната нервна система. При това те подсилват имунната система и имат антибактериално, антивирусно и антисептично действие.

 

Нероли срещу страх и стрес. Миризмата на нероли е цитрусова, сладка и има леко замайващ ефект. Действие: Нероли се счита за „антишоково масло”. То противодейства на стреса и страховете, като извежда от „тъмната дупка" към светлината на радостта и хармонията. Помага също при тъга, безсъние и понижено настроение. Употреба: Масаж на лицето със съдържаща нероли маслена смес оказва благотворно действие на кожата и психиката. Втриването на 1-2 капки нероли в слънчевия сплит действа на тялото успокояващо и отпускащо. Няколко капки от маслото в ароматната лампа се грижат за хармонична и отпускаща атмосфера.

 

Иланг-иланг създава радост. Ароматът на това екзотично цвете е сладникав, тежък и леко упойващ. Действие: Маслото от растението има леко антидепресивно действие и посредством уравновесяващите си съставки може да противодейства на летаргията и унинието. Те действат успокояващо и освежаващо. Иланг-иланг обаче може и повече - той регулира производството на серотонин и по този начин се грижи за повишаване на настроението и чувството на задоволство.

 

Втората част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova