Циничното отношение към живота води до ментални заболявания

2014-07-04 19:41:00
Циничното отношение към живота води до ментални заболявания
Снимка: freedigitalphotos.net

Добре разпространените схващания и сентенции, че трябва да загърбваме черногледството и злословенето по адрес на живота си, а да му се наслаждаваме с пълна сила вероятно имат и своите здравословни и медицински причини. При проведено изследване в Скандинавия, учени доказват, че недоверието и скептицизмът са водещи фактори в развитието на ментални увреждания при хората в напреднала възраст. Циничното отношение към живота увеличава неколкократно риска от развитие на старческо слабоумие, сочат резултати от ново научно изследване, публикувани в сп. „Neurology".

 

При предишни експерименти на аналогична тема учените свързват цинизма с риска за развитие на сърдечносъдови заболявания. Сега специалистите от Университета в град Куопио, Източна Финландия, решават да изяснят как циничното отношение към живота влияе върху риска от развитие на деменция в напреднала възраст. Изследването продължило осем години, а учените наблюдавали 1449 човека на средна възраст 71 години. Всички участници отговаряли на въпроси от анкета, които давали възможност да се определи степента на техния цинизъм. В много от случаите доброволците трябвало да се съгласят или отхвърлят твърдения като: „Мисля, че мнозинството от хората лъжат", „На никого не трябва да се доверяваш", „Повечето хора по-скоро ще използват неверни твърдения, за да получат изгода за себе си".

 

 

При 46 от общо 164-те участници, които били причислени от учените към групата на циниците, се появили признаци на болестта на Алцхаймер. А в групата на хората с далеч по-голямо ниво на доверие към околните деменцията се развивала далеч по-рядко. При други 37 пък били засечени индикации на синдрома на Даун. 17 от доброволците развили болестта на Паркинсон, а 82 били категоризирани като хора с чувствително намалена памет и концентрация.

 

След анализ на данните от експеримента специалистите правят извода, че старческата деменция при циниците е три пъти по-често срещана, отколкото при останалите участници в опита. Учените отбелязват, че са взели предвид и фактори като повишено артериално налягане, висок холестерол в кръвта и тютюнопушене, които също увеличават риска от старческо слабоумие. „Убедени сме, че психологическата нагласа към околния свят и живота въобще влияе на здравето ни", твърди ръководителят на опита д-р Анна-Мария Толпанен.

 

Ако това ти звучи достоверно, имаш още една причина да не се настройваш скептично към живота си и заобикалящите те хора. Наслаждавай се на всеки ден, живей позитивно и добронамерено и ще съхраниш здравето си до дълбоки старини. Увеличи контактите си с нови връстници, ученици от други класове в училище, посещавай курсове по танци или изкуства, където да развиеш спокойствие от общуването с нови и различни хора, така ще намалиш и скептичното си отношение и прекалената си обостреност към току-що възникналите познанства. Циничното отношение към живота ще бъде овладяно и сведено до минимум.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
SpiritInBlack
преди 9 години

Аз съм неизлечимо болен значи

papugai
преди 9 години

А ако не ми звучи достоверно ?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия