Фъстъците са по-полезни, отколкото предполагате

2014-05-30 18:08:00
Фъстъците са по-полезни, отколкото предполагате
Снимка: freedigitalphotos.net

Фъстъците безспорно са най-разпространените и най-използвани ядки на Земята. Латинското наименованието на това растение (Arachis) от семейство Бобови произлиза от гръцка дума, означаваща паяк. Очевидно е направена алюзия между паяжината и мрежата от корени на растението, по която висят неговите "плодове".

 

Известността на фъстъците до голяма степен се дължи на Джордж Карвър, бивш роб, който успява да завърши висше образование. Той проявил интерес към това растение и създал около 300 продукта на основа на фъстъците (храни, напитки, лекарствени препарати, оцветители, сапун, инсектициди и други). На него се приписва и откриването на фъстъченото масло, което добива огромна популярност в САЩ.

 

По богатство на химичния състав и хранителни свойства фъстъците сериозно превъзхождат "събратята" си - останалите бобови растения. Съдържанието на липиди в тях е изключително високо - над 50% (в соята то е 20%, в лещата - 1,06%, във фасула- 0,8%, а в граха – едва 0,2%). Между мастните киселини, изграждащи триглицеридите на фъстъците, преобладават мононенаситените- омега-9 (24,5%), и полиненаситените - омега-3 и омега-6, (15,5%) докато това на наситените е едва 6,8%.

 

 

Установено е, че благодарение на богатото съдържание на незаменими мастни киселини фъстъченото масло способства за укрепване на имунитета, подобряване на функциите на кръвоносните съдове и сърцето, на нервната и половата система, както и за нормализиране на хормоналния баланс.

 

Нерафинираното, студено пресовано фъстъчено масло се отнася към най-ценните растителни масла, в което освен изброените важни за човешкия организъм вещества се съдържат и редица витамини (А, В1, В2, В3, В4,В5, В6, В8, В9, Е, D), невероятен букет от жизненоважни минерали (калий, калций, магнезий, мед, цинк, желязо, кобалт, манган, фосфор, селен, йод и др.), фосфолипиди, бетаин, полифеноли.

 

Фъстъците съдържат и значително количество протеини (26%), в състава на които са открити 18 аминокиселини. Сред тях - всички незаменими, т.е. тези, които човешкият организъм не може да синтезира и следва да получава с храната. Съдържанието на въглехидрати е около 16% (по-ниско от другите бобови растения), като това на простите захари е около 4%, а на полезните за храносмилателния тракт фибри – над 8%. Особено ценна съставка на фъстъците са полифенолите, които се характеризират с необичайно висока антиоксидантна активност.

 

Едно от най-значимите приложения на фъстъците е във вид на вече споменатата фъстъчена паста (фъстъчено масло). Според специалистите по редица показатели фъстъчената паста е по-полезна от кравето масло, което, освен че има значително по-високо съдържание на наситени мастни киселини - 47 г/100 г (срещу 8 г/100 г във фъстъчената паста), съдържа и значително количество (170 мг/100 г) холестерол, какъвто в последната въобще отсъства.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия