Какво да правиш, ако си преял/а по празниците?

2014-04-26 13:01:00
Какво да правиш, ако си преял/а по празниците?
Снимка: freedigitalphotos.net

Великденските празници са не по-малко изтощителни от Коледните. Зимата човек лесно се отпуска и се храни обилно, а и не излиза толкова. Срещите с роднини винаги са на маса, отрупана с любимите гозби и човек трудно може да се въздържи да не яде. Нещо подобно се случва и по Великден. Именни дни, яйца, агнешко и всякаква друга храна.

 

След няколко почивни дни, обилно хранене и пътуване човек се изморява много. Трудно е да се върнеш към нормалния си начин на живот и да успяваш да се справяш със задълженията. Със сигурност не ти се ходи на училище и въпреки че времето навън не е студено, както е по Коледа, ти се иска да си починеш още поне ден-два преди да се завърнеш към нормалния си ритъм.

 

Сега ще ти дадем няколко съвета как да се справиш със следпразничната депресия и как по-лесно да си върнеш старата форма.

 

Храна. Навярно по празниците си прекалил/а с храненето и си се отдала на вкусните домашни гозби. Великденската трапеза включва много белтъчини – месо, яйца. Това е полезно за организма, но не и ако прекаляваш. Хубаво е след празниците да си дадеш малко почивка от тежките храни. Остави агнешкото, яйцата и млякото и хапвай повече салати. Ако се чувстваш преял/а, можеш да си хапваш зелена салата или защо не плодова? Направи си микс от любимите ти плодове, като не пропускаш и типичните за сезона ягоди и череши.

 

 

Хидратация. Организмът трябва винаги да е хидратиран. За да се справи с натоварването от празниците и да се разтовари добре, трябва да пиеш много течности. Не бива да пиеш по-малко от литър и половина – два дневно. Като цяло трябва да приемаш повече течности, може също така чай или айран.

 

Не на газираното. Не ти препоръчваме газираните напитки не само заради калориите. Ясно е, че си прекалил/а по празниците и вероятно си с няколко килограма отгоре. Въпросът е да успееш да се върнеш във форма бързо. Газираните напитки са калорични, имат високо съдържание на захар, а тези, които съдържат подсладител вместо захар, са още по-вредни. Другата неприятна черта на газираното е, че подува стомаха. Когато искаш да се разтовариш и да се храниш по-оскъдно, защото дни наред си преяждал/а, газираното е крайно неподходящо.

 

Спорт. Със сигурност не ти се иска да влезеш във фитнеса, защото знаеш, че ще ти е много трудно. Ако изпитваш трудности и изобщо не ти е до тренировка, не се тревожи. Разбираемо е да не ти се занимава точно след Великден. Но не се отказвай! Опитай да потичаш в парка или да правиш упражнения вкъщи. Това движение ти е необходимо, за да се тонизираш и да се върнеш по-бързо във форма.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
yakuza_
преди 10 години

ili da se izseresh


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия