Как да направим пуканките си все така вкусни, но по-здравословни

2014-03-09 20:39:00
Как да направим пуканките си все така вкусни, но по-здравословни
Снимка: sxc.hu

Малко са хората, които не обичат пуканки. Още по-малко стават, когато пристъпим към кино залата или пък пуснем филм вкъщи. Почти всеки киноман изпитва силна любов към царевичното изкушение и рядко може да се наслади на любимото си занимание, без да е в компанията на вкусните пуканки и кола.

 

 

Пуканките обаче не се славят с особено добро име, тъй като много от учените представят най-различни изследвания колко вредни са те. Най-респектиращото обаче е, свързано с пуканките за микровълнова печка. Според него те водят до заболяването Bronchiolitis obliterans, което се причинява от веществото диацетил. След нагряването му и при дълбоко вдишване то създава сериозни дихателни проблеми. Диацетилът се използва за подсилване на вкуса не само на пуканките за микровълнова печка, но и за овкусяване на други полуготови продукти, някои видове чипс, сладкиши, бира и т.н.

 

Това обаче далеч не трябва да плаши всички любители на пуканките, защото те могат да бъдат и доста полезни за здравето, стига да се приготвят по определен начин. Махнем ли микровълновата и излишни мазнини, те могат да са едновременно вкусна и здравословна оферта за филма вкъщи, тъй като са източник на фибри и антиоксиданти. Ето и няколко начина, по които може да си приготвите здравословни и вкусни пуканки:

 

Вместо сол — лют червен пипер или чили

 

Една малка кофичка пуканки съдържа повече сол от препоръчителната дневна доза, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и намалява плътността на костите, затова добра алтернатива на подправката е чилито или лютия червен пипер, тъй като те не само ще направят пуканките вкусни, но и ще бъдат полезни за вас, тъй като лютото засилва метаболизма и улеснява храносмилането.

 

Пармезан и подправки

 

Пуканките могат да се превърнат в далеч по-различно кулинарно изживяване, отколкото предполагате. Повечето от нас са свикнали да консумират пуканките единствено със сол и масло, те обаче могат да бъдат приготвени и по един доста различен и нетипичен начин, а именно чрез добавяне на настърган пармезан, риган или магданоз. При уморено консумиран, пармезанът е източник на протеини и калций.

 

Канела

 

Много от нас са почитатели на така наречените карамелизирани пуканки, които се приготвят с не малко количество захар, която не е особено здравословна. За всички почитатели на този вид пуканки имаме здравословна алтернатива в лицето на канелата, която успешно създава илюзията за консумиране на нещо сладко, без да оказва негативното влияние на захарта. Като бонус, канелата засилва метаболизма.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия