Всеки е чувал оправданието "не ям, а пълнея". Истината е, че при много малко хора обмяната на веществата и хормоналният баланс са така увредени, че объркват тялото започва калориен внос. В останалите случаи закръглянето се дължи на неправилно, лошо и неритмично хранене. Възможно е самият потърпевш да не забелязва какво и как похапва и да не си дава сметка колко калории поема "между другото". Затова е най-добре, преди да поднесете между основните хранения към устата си каквото и да е освен вода или билков чай без захар, да броите до 10 и да се замислите.

 

Лишаване от закуската. За съжаление това е масова практика дори при младежи. Ако има хранене, което е от изключителна важност и за енергийния баланс, и за доброто функциониране на храносмилателната и ендокринната система, това е сутрешният прием на храна. От обилна закуска никой не е напълнял, нито се е разболял. Напротив, кафе и цигара на гладно гарантират най-малкото гастрит, лошо настроение и недобра работоспособност. Приказките от типа "не мога да закусвам" са нещо като автопсихотравма. Всеки може и трябва да закусва.Няма по-добра гаранция за правилна настройка на организма.

 

 

Междинни похапвания. Напълно естествено е, който не е ял сутринта, след това да се почерпи с бонбон, да вземе солетка, да си хапне бисквитка и ядки, да си пийне сокче от картонена кутийка. Така всъщност приема доста калории, но основно от концентрирани въглехидратни продукти, пълни с всичко друго, но не и с полезни вещества. След това на човек не му се обядва като хората, следобед похапването между другото продължава и така порочният кръг се затваря.

 

Единствено основно хранене вечер. Това се случва при много хора, които нямат време през деня да се хранят нормално. За мнозина оправданието е реално с изключение на пропускането на закуската. Всеки може да стане 15 минути по-рано и да се нахрани сутрин. При обилна вечеря не само се натоварва излишно целият храносмилателен тракт, но страда и нормалният сън. Тялото извършва усилена дейност по преработката и усвояването на многобройните ястия и естествено голяма част от калориите се натрупват под формата на мастна тъкан, защото през нощта организмът няма нужда от толкова енергия.

 

Нощни хранения. Обикновено непреодолимото желание да хапнеш нещо сладко при събуждане през нощта е свързано със стрес и психологически проблеми. Изяждането на 1 шоколад, на голямо парче сладкиш или нещо друго калорично води до успокоение в момента, но на другия ден следват самообвинения, заричане, че това няма да се повтори, и съответно - нов епизод през следващата нощ. Установено е, че тези нощни похапвания допринасят за натрупване на мазнини в поясната част и корема.

 

Неусетен приемна прости захари. Има хора, които наистина не прекаляват с храненето, но постоянно пият някакви напитки - кока-кола, чай и кафе със захар, подсладени плодови сокове. Ако се изчисли колко грама захароза се приемат по този начин, ще се окаже доста стряскащо. Все едно да вземете супена лъжица и буркан със захар и да го изядете. Проблемът е, че течностите изглеждат безобидни и ненатоварващи, но това важи само за водата и напитките без захар. Всичко останало са допълнителни калории, включително и в алкохола.

Автор: Nadejda Atanasova