Цигарите са пречка за красотата!

2014-03-05 17:26:00
Цигарите са пречка за красотата!
Снимка: freedigitalphotos.net

Има много причини, поради които да искаш да спреш цигарите. Разбира се, здравето е най-важната, но младежите, често пренебрегват вредата от тютюнопушенето. Факт е, че пушенето вреди много на здравето, но и краде красотата.

 

Момичетата, като по-суетни, са готови на какви ли не жертви за красотата, прически, обеци, обезкосмяване, маникюр и какво ли още не. Тези процедури понякога са болезнени, а и не са евтини. Но замисляла ли си се колко скъпо може да ти излезе пушенето?

 

Оказва се, че според проучвания, пушенето е вторият по значимост фактор за увреждане и състаряване на кожата, след солариума. През последните години, изследвания показват, че пушачите са по-податливи към изменения на кожата. Кожата може да покаже дали един човек пуши от скоро или от дълги години. Лицето на пушача има по-различен тен, който има сивкав цвят, а кожата увисва, особено около очите и устните.

 

По кожата на пушачите могат да се появят тъмни петна, които са характерни за възрастните хора. Пушачите изглеждат по-стари, отколкото са.

 

 

Как пушенето уврежда кожата? Пушенето кара кръвоносните съдове да се стесняват. Това намалява притока на кръв и снабдяването на кожата с кислород се влошава. Затова кожата губи своята сияйност и лицето няма блясък. Пушенето предизвиква образуването на свободни радикали в кожата. Те увреждат колагена, а именно той е отговорен за нейната еластичност.

 

Тютюнопушенето води до изчерпване на различните хранителни вещества и витамини в организма като витамин С, който е много важен за мекотата на кожата. Според британско проучване, което се базира на ДНК анализи, пушенето състарява с около 5 години.

 

Пушенето вреди не само на кожата, но и на косата, пръстите и зъбите. Искаш перфектна усмивка с бели и блестящи зъби? Вероятно е трудно да я постигнеш, ако си пушач. Никотинът води до преждевременно побеляване и косопад, както и изменение на гласа – прави го груб и дрезгав. Дъхът, който остава в устата след пушене е много неприятен, особено ако гаджето ти не пуши.

 

Запомни, че пушенето може да ти навреди много, най-вече на здравето. Красотата е важна и макар сега да не ти личи, че пушиш, след още няколко години ще започнеш да забелязваш промени в зъбите и кожата си. Опитай да спреш цигарите и ще видиш колко по-добре ще се чувстваш, особено ако спортуваш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия